НОВИНИ

За Сити идват сложни времена

Само в рамките на седмица "гражданите" се сблъскаха с по-сериозна конкуренция и едва не загубиха за първи път през сезона

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:43, 24.09.2024
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
манчестър сити ликува къмюнити шийлд
Снимка: БТА
Слушай новината

В първите кръгове на Висшата лига Манчестър Сити беше безмилостен. Четири победи от четири мача, Ерлинг Холанд не спираше да бележи и реализира 9 попадения. Изведнъж обаче само в рамките на седмица "гражданите" се сблъскаха с по-сериозна конкуренция и едва не загубиха за първи път през сезона, при това у дома.

Първо в средата на седмицата играчите на Хосеп Гуардиола не успяха да отбележат гол на Интер, а в неделя Арсенал показа нагледно, макар и неособено красиво, как може да се защитава дори с човек по-малко в продължение на 50 минути срещу могъщата атака на английския първенец. Да, Сити изравни в края, което донякъде беше заслужено с оглед надмощието и много удари. Но загубата на първи точки далеч не е най-лошата вест за "сините".

Кошмарната новина е свързана с контузията на Родри. Преди време бях писал статия за влиянието, което вътрешният полузащитник има над играта и за сигурността, която вдъхва на съотборниците си. Родри дори беше сред фаворитите за Златната топка тази година, въпреки че от испанското издание Марка вече да написаха, че Винисиус ще бъде новият носител на приза. Травмата на халфа изглежда наистина зловещо и първоначалните информации са, че Родри няма да играе повече футбол до края на сезона. Вчера той отлетя спешно за Испания, където да му бъдат направени допълнителни прегледи и да бъде диагностициран възможно най-коректно.

Започваме с цифрите, които да ви убедят за ролята и значението на полузащитника. Манчестър Сити не е загубил нито един от последните си 48 мача, в които испанецът е започвал като титуляр, включително и срещу Арсенал пред уикенда, макар там влиянието му да бе ограничено заради контузията. Родри беше избран за играч на турнира по време на Европейското първенство, което неговата родина спечели през това лято. Сити обаче загуби четири от петте си мача през миналия сезон, в които той не игра. Нали разбирате - 4 от 5. С Родри в редиците тимът загуби само два мача за целия сезон във всички турнири, като на всичкото отгоре едното поражение дойде след дузпи - срещу Реал Мадрид в Шампионската лига. Другото беше във финала в турнира за Купата на Футболната Асоциация.

Когато дебютира за Сити през 2019, Кевин де Бройне описа Родри като "перфектният трансфер" за отбора. И не е далеч от истината. Когато той е в състава, Сити е загубил 11% от срещите си. Без него - 24%. И забележете - Родри не е бил в състава на "гражданите" в 45 мача, от които те са спечелили 64%. За сметка на това той е играл в доста повече като брой мачове за отбора - 260 - като Сити са победили в 73% от тях. Когато Родри играе, Сити печели средно по 2.36 точки на мач, а когато него го няма - по 2.04 точки. Което означава, че ако тази математика може да бъде приложена за настоящия сезон, то Манчестър Сити ще завърши с 80 точки, вместо с 91, а това е значителна разлика в сезон, в който Ливърпул и Арсенал са повече от готови да прекъснат доминацията на Гуардиола.

Нито един играч във Висшата лига не е отнемал топката в средата на терена по-често от Родри. Да не говорим, че способността му да подава точно на съотборниците си, също не е никак за пренебрегване. Откакто заигра във Висшата лига, Родри е подал с поне 2000 точни паса от всеки един друг играч. Две хиляди! По изчисления точните му подавания са 13 699, а следващият в класацията е бранителят на Брайтън Люис Дънк с 11 952. Дори ако погледнем само пасовете в противниковата половина, пак предимството е осезаемо - 7965 паса за Родри, следващият в подреждането е Трент Александър-Арнолд с 5176.

Как ще се отрази отсъствието му, тепърва ще става ясно. Но е лесно да предвидим, че за Сити предстоят по-трудни времена.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между пияни велосипедисти, има пострадал
Катастрофа между пияни велосипедисти, има пострадал
Необичайно топло и по-често слънчево до събота
Необичайно топло и по-често слънчево до събота