НОВИНИ

За смразяващото лице на войната: Най-важното на едно детско гръбче

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:30, 17.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Другото смразяващо лице на войната. В хаоса на конфликта в Украйна много родители, които тръгват на път с децата си, записват имена и телефони на картончета, по дрехите или направо на телата им. За да може, в случай че се загубят или родителят загине, децата да намерят семейството си. Ето една такава история, която има щастлив край.

Бруно Бекман специално за БНТ: Руски военни поискаха прошка от украинските деца

Това е една от снимките, които обиколиха света като тъжни образи от войната в Украйна. На гърба на двегодишната Вира нейната майка е написала името ѝ, датата на раждане и телефоните на родителите ѝ.

"Ръцете ми трепереха и не можех да пиша върху ръчичките ѝ. На гърба имаше повече място. В очите ми напираха сълзи. Беше мъчително да осъзная, че дори в 21-ви век трябва да правя нещо такова", заяви Олександра Маковий, бежанка от Украйна.

Олександра Маковий си спомня как е направила това, когато се е готвела да бяга с дъщеричката си от бомбардирания Киев.

Тя се е бояла, че, ако ги напише на хартия, данните може да се загубят. А е искала, в случай че родителите ѝ загинат, Вира да разбере коя е и какво е било нейното семейство. Майката и дъщерята успяват с мъка да напуснат Украйна и пътуват цял месец през Европа.

"Чаках 22 часа в задръстване, за да мина границата. Опашката беше сигурно 10 километра. Помагаха ни доброволци, носеха ни храна", допълни Олександра Маковий.

С помощта на доброволци Саша и Вира намират подслон в Южна Франция.

"Един апартамент се освободи. За три дни го оправихме и те могат да останат в него докогато искат", добави Флоранс Делорм, доброволка.

"Просълзих се от вълнение, когато ги срещнах. Заобиколени сме с толкова обич и подкрепа. Много съм благодарна на тези хора", каза още Олександра Маковий.

За щастие детенцето не е разбирало какво става и няма да има мъчителни спомени. А майка му се надява един ден да се върнат в родния Киев.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два гола след почивката класираха Челси за трети пореден финал за ФА Къп
Два гола след почивката класираха Челси за трети пореден финал за ФА Къп
Станимир Стоилов: Бяхме емоционално изчерпани
Станимир Стоилов: Бяхме емоционално изчерпани