НОВИНИ

За трети пореден път: Биляна Дудова е Спортист на годината в Русе

bnt avatar logo
от Калоян Николов
17:11, 02.02.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Борба
трети пореден път биляна дудова спортист годината русе

За трета поредна година състезателката по свободна борба от клуб „Юнак-Локомотив“ - Биляна Дудова стана Спортист на годината в Русе.

Освен с награда от кмета на Община Русе тя беше удостоена и със знака на областния управител Галин Григоров. Отличието ѝ се връчва за съществен принос към развитието на спорта в региона.

Дудова е вицешампион при жените на последното Европейско първенство по свободна борба, а също така и балкански шампион и световен вицешампион. Богатата ѝ колекция от постижения в сферата на спорта се допълва и от още множество европейски и национални титли.

Второто място отиде при европейския и държавен шампион по бокс Радослов Росинов, който е представител на „Боксов клуб Русе“.

Челната тройка беше допълнена още от щангиста на „Тежкоатлетически спортен клуб – Русе“ Стилян Гроздев. Той е държавен шампион по вдигане на тежести, а през изминалата година спечели и титлата на олимпийския квалификационен турнир в Малта.

Четвъртото място беше отредено за Юлияна Янева от спортен клуб по борба „Юнак-Локомотив“, като тя е завоювала шампионската титла на турнира по свободна борба за Световната купа в Белград, а същевременно е и държавна шампионка.

На пето място се класира състезателката по лека атлетика от „Спортен клуб Дунав“ Инна Ефтимова, която е балканска шампионка за жени на 200 метра, втора на 100 метра, сребърна медалистка с щафетата на България на 4 по 100 метра и държавна шампионка.

Шестата позиция в престижната класация беше за състезателя по вдигане на тежести на „Тежкоатлетически спортен клуб – Русе“ Ангел Русев. Той е държавен шампион по вдигане на тежести и втори на международна квалификация за квота за олимпийските игри в Токио.

Седми пък стана борецът от СК по борба „Юнак-Локомотив“ Ахмед Батаев. Той е бронзов медалист от турнира за Световната купа за мъже в Белград, както и държавен шампион.

На осмо място се класира състезателят по свободна борба Георги Вангелов, спортист на СК по борба „Юнак-Локомотив“, който е пети на европейското първенство за мъже, бронзов медалист от турнира за Световната купа в Белград и също така държавен шампион по свободна борба.

Девети се оказа лекоатлетът Християн Стоянов, състезател на спортен клуб по лека атлетика „Дунав“. Християн е държавен шампион по лека атлетика и най-добър състезател у нас сред всички спортисти с увреждания през 2020 година.

На десето място остана състезателят на спортен клуб по академично гребане „Локомотив“ Лазар Пенев. Той завърши пети на европейското първенство за младежи до 23 години и също така е и държавен шампион по академично гребане.

По традиция беше дадена и една награда за най-добър състезател в приложните спортове. Тя беше връчена от областния управител Галин Григоров на младия авиомоделист на „Спортен модел клуб ПРИСТА“ Валентин Хасърджиев, който е сребърен медалист от националния шампионат по авиомоделизъм.

Очаквано треньор на годината стана отново наставникът в клуба по вдигане на тежести „Тежкоатлетически спортен клуб-Русе“ Радослав Атанасов.

С отбор на годината пък бяха отличени плувците и треньорите от Клуб по плувни спортове „Локомотив“, които през изминалата година извоюваха 21 златни, 37 сребърни, 42 бронзови медала, 4 отборни купи и 1 комплексна купа в различни състезания от спортния календар на страната.

По традиция десетката на спортистите в Русе се избира от спортни журналисти в анкета на вестник „Утро“ и със съдействието на Общината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо в Бяла нямат доверие във ваксините срещу Ковид
Защо в Бяла нямат доверие във ваксините срещу Ковид
ЦСКА победи Ботев (Враца) в контрола с красиви голове, меле и два червени картона
ЦСКА победи Ботев (Враца) в контрола с красиви голове, меле и два червени картона