За вируса в първо лице – разказва Лъчезар Адамов

от БНТ
21:35, 03.07.2020
9986
Чете се за: 02:26 мин.
Още

Лъчезар Адамов е собственик на фабрика, който е преболедувал вируса и впоследствие дарил кръвна плазма. Репортерът на "Панорама" Анита Миланова и операторът Борис Сотиров изслуша неговия разказ за неговата среща с COVID-19.

Лъчезар сега се бори с икономическата криза. Защото най-тежкото вече е преборил - вируса.

"По време на почивката ни в Ишгъл, Австрия, където бяхме на ски ваканция с приятелско семейство. И вероятно е станало в едно заведение. От цяла седмица, една вечер отидохме на заведение и се оказа, че може би е това. Допускам, че това е моментът на заразата", започва разказа си Лъчезар.

На 7 март се върнали в София. Включили компютъра и прочели, че Ишгъл било огнище на заразата в Алпите. Стотици туристи си тръгнали оттам с коронавирус.

"Ние докато бяхме там, никой не говореше, никой не знаеше, че има огнища. И решихме да се изследваме доброволно и отидохме на тест – от двете семейства, само аз и жена ми бяхме положителни. Нашата дъщеря, с която по никакъв начин не сме имали дистанция, защото не сме и подозирали, че сме заразени, беше с отрицателен тест", продължава Адамов.

28 дни семейството стои под карантина. Съпругата му нямала симптоми.

"Принудителната карантина ми даде нещо, от което явно съм имал нужда. Това беше да спра. Забързаният живот, ежеминутният стрес. При мен се появиха на петия, шестия, седмия ден съвсем леки симптоми, с кашлицата и със загубата на вкусови качества, което в последствие разбрах, че един от симптомите", казва Лъчезар и добавя: "Нормален човешки страх и за детето, и за майка ми, която бях посетил при връщането без да имам съмнения, за колегите във фирмата. Защото тогава всички бяха изпаднали в паника в цяла България. Беше нормално да има такава вълна на страх."

За 4 дни цялата фабрика била дезинфекцирана. Тук на място работят 80 души.

"Всички, които бяха в близък контакт с мене си направиха PCR тестове, бяха отрицателни, за щастие. И не се наложи спиране на работния процес. За нас това е много важно", казва с облекчение бизнесменът.

На въпрос на БНТ как кризата заради коронавируса се е отразила на неговия бизнес, във фабриката, Лъчезар Адамов отговаря:

"Във фабриката се отрази умерено тежко. Без да се налага да затваряме производството, продължихме да работим. Поръчките, които трябваше да получим през април, на практика ние не ги получихме, защото в цяла Европа, магазините са затворени, не продават и никой не знае какво трябва да поръча.

Успяхме да запазим самообладание, защото за мен голяма част от излекуване от нещо е психиката, т.е. психиката трябва да бъде здрава, човек да бъде позитивен, за да помогне на организма си да се пребори."

Лъчезар казва, че е благодарен на късмета си. Вирусът минал леко през него. Преди няколко седмици, дарил кръвна плазма за лечение на други.

"Аз това нещо го бях решил още след като разбрах, че има такава методика за извличане на плазма, която да помага на заболели. И това беше още през април, когато знаех, че аз вече съм здрав", споделя той.

Но има и още една причина. Бащата на Лъчезар – Милко Адамов, бил лекар във ВМА.

"Знаете ли, понеже аз не станах лекар и на мен ми липсва от лекарската професия, защото съм наблюдавал много, много, десетки, стотици пъти, в които той е помагал на хората... Така че - да, това определено имаше много решаващо значение. Реших, че ето един случай ми се отдава, когато колкото и малко да е, колкото и дребно да е като постъпка, е нещо, което аз мога да направя с цялата си душа и сърце", признава Лъчезар и продължава: "Еднозначно вирусът е опасен. Еднозначно вирусът е нов, неизследван. Ние наблюдаваме как медицината напипва пътищата как да се справя, но в същото време има много, много хора, които страдат от други заболявания, които ги е страх да отидат в болница, за да получат помощ. Те се подлагат на много големи рискове."

"Като цяло моята вяра е, че всичко което става – става за добро. Но определено в момента е за по-лошо. В момента страдат милиони, милиарди хора по света като се започне от страх, от психическо напрежение, от изолация, от липса на възможност да работиш, от неяснота за съвсем близкото бъдеще. Това са последствията, които в момента никой не може да ни каже колко време ще траят. И да се адаптираме и по някакъв начин, да пренастроим така живота си - без да мислим, че идва края", призова срещналият се с COVID-19 Лъчезар Адамов.

Репортер: Анита Миланова, оператор : Борис Сотиров

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стоян Мирчев, БСП: Мярката 60:40 не е ефективна и затова я ремонтират за трети път
Стоян Мирчев, БСП: Мярката 60:40 не е ефективна и затова я ремонтират за трети път
Министър Ангелкова в "Панорама": Очаква ни тежък сезон, но по-важно е да го имаме
Министър Ангелкова в "Панорама": Очаква ни тежък сезон, но по-важно е да го имаме