Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Зачестяват случаите на риболов с електрошок в река Дунав

bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 10.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Зачестяват случаите на риболов с електрошок и специални въдици с куки в река Дунав. Този улов е забранен, защото наранява рибата и се отразява неблагоприятно върху популацията ѝ. Залавянето на бракониерите обаче е трудно, казват от Агенцията по рибарство и аквакултури.

От 2000 до 4000 лева е глобата за риболов с непозволени уреди. Но бракониерите рискуват, защото така уловът е по-голям, въпреки че не малка част от рибата остава в реката ранена или мъртва. Залавянето на нарушителите обаче е трудно.

"Крием се, залягаме, наблюдаваме отдалеко… В момента, в който ни видят нас или гранична полиция, всичко бива изхвърляно във водата и по никой начин не можем да докажем, че това лице го е извършило", каза Михаил Михайлов, началник отдел "Рибарство и контрол Централен Дунав".

Лиманът на русенската корабостроителница е едно от местата, където са засичани бракониери.

"Това са места с ями, където рибата се групира. Основно са толстолоб, амури и т.н. И се използват забранени куки, специални, без контри, без стръв, без нищо… Може да закачи 5 риби и може да одере още 20. Тези риби започват да гангренясват, да заразяват останалите риби, да се разболяват", заяви Михаил Михайлов.

Рибарите, които редовно идват на лимана, казват, че често са виждали нарушители.

В момента по река Дунав не може да се лови распер, щука и бяла риба. Очаква се забраната да бъде удължена до края на май, за да съвпадне с разрешението на улов на рибите, които се размножават през пролетно-летния сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Финалът на Баскетболната Купа на България за жени 2021
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Финалът на Баскетболната Купа на България за жени 2021
БК Берое отново е финалист за Купата на България
БК Берое отново е финалист за Купата на България