НОВИНИ

По скалата на "Рихтер": Каква е причината за зачестилите земетресения у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 10.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Поредни три слаби земетресения бяха регистрирани вчера на територията на област Хасково, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география, като най-силният трус, с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер, е бил отчетен в 1.38 ч. през нощта срещу понеделник.

Преди два дни имаше 4 слаби земетресения между Димитровград и Хасково. Те са с малък магнитуд - между 2,2 и 2,9, но някои от тях бяха усетени от хората.

Причините за зачестилите трусове у нас и на Балканите разкри в "Денят започва" доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

"Известно е, че Балканският полуостров е доста сеизмична зона. Територията на Гърция и Турция е много по-сеизмична, отколкото България. Там често стават земетресения и причина за тях е колизията между африканската и евроазиатската плоча. В резултат на тези движения се натрупват напрежения в земната кора, активират се разломни структури и се получават тези земетресения", заяви доц. Трифонова.

По думите ѝ сеизмичната активност у нас е спокойна в момента. Не очакваме поредица от автършоци.

"Имаме дефинирани няколко огнища, които следим как се развиват процесите. Сеизмична опасност има, тя е константа. Ние можем да се постараем да минимизираме последствията от силно земетресение. Трусовете не могат да се прогнозират, така че трябва да сме подготвени. В България е имало много силни земетресения, което означава, че такива ще има и ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем подобаващо", заяви още доц. Трифонова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В училище вече се наблюдават случаи на стресирани от пандемията деца
В училище вече се наблюдават случаи на стресирани от пандемията деца
Хакнаха Фейсбук страницата на Министерството на отбраната
Хакнаха Фейсбук страницата на Министерството на отбраната