НОВИНИ

Медиците от спешна помощ във Варна искат затягане на мерките

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 10.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Лекарите от Спешната медицинска помощ във Варна се присъединяват към призива на своите колеги от Националната асоциация за затягане на мерките срещу COVID-19. Медиците се притесняват, че с всеки изминал ден броят на заразените в областта се увеличава, а това ще доведе до сериозен натиск върху здравната система.

Значително са се увеличили случаите на COVID-19 във Варна през последните дни. Само за изминалото денонощие те са над 270, което нарежда града на трето място по брой на новозаразените в страната. В центъра по Спешна медицинска помощ имат много обаждания за сериозни случаи на COVID-19.

Само от снощната смяна в центъра са посетили 25 адреса. От тях 15 са пациенти с коронавирус, а десетима са хоспитализирани. Това заяви в "Денят започва" заместник-директорът на центъра д-р Иван Здравков.

"Натиск още не се усеща. Интересен е фактът, че другите адреси намаляват може би и ние го отдаваме на факта, че пациентите ги е страх да викат екипи на Спешна помощ, за да не ги заразим. Ковидите се увеличават, но другите обаждания намаляват, които не са толкова спешни", коментира той.

Според него като лекар мерките трябва да се затегнат, защото това рефлектира върху лекарите и върху здравната система. По думите му по вчерашна информация е била свободна само една пета от всички легла във Варна.

Областният кризисен щаб не е разпоредил допълнително затягане на мерките, остава единствено отмяната на плановите операции, а големите болници в града са увеличили ковид леглата с 20%.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заведенията са против нови ограничителни мерки
Заведенията са против нови ограничителни мерки
Мобилни кабинети за ваксиниране тръгват в Пловдив и областта
Мобилни кабинети за ваксиниране тръгват в Пловдив и областта