НОВИНИ

Протести срещу полицейското насилие в Атина

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:28, 10.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Нощ на протести в Атина - няколко хиляди души се събраха в един от кварталите на гръцката столица, заради полицейско насилие по време на арест на млад мъж преди дни. Напрежението бързо се покачи и се стигна до сблъсъци.

Квартал "Неа Смирни" в Атина заприлича на бойно поле. Коктейли Молотов летяха към полицаите, които пък отвърнаха на демонстрантите със сълзотворен газ и водни оръдия. Напрежението на планирания като мирен протест бързо достигна точка на кипене.

Около 5000 души се събраха в гръцката столица на демонстрация срещу полицейското насилие. Поводът - побой над младеж, арестуван преди дни. Според органите на реда, младият мъж е отказал да сътрудничи и е нарушавал противоепидемичните мерки. Кадри, разпространени в интернет, обаче показват привидно непредизвикан с нищо побой с палки от страна на полицаите.

По случая тече проверка на прокуратурата, но това не успокои напрежението сред жителите на квартала, които се събраха пред местното полицейско управление. Около 200 души се опитаха да щурмуват сградата, пострадали са четирима души, сред които и един полицай, който е с опасност за живота след удар по главата с камък или друг тежък предмет.

"Тези сцени на насилие, на които станахме свидетели в Атина, не бива да се повтарят. Трябва да си извадим поуки от факта, че един наш сънародник, един млад полицай, е с опасност за живота. В моменти като този е необходимо да бъдем по-спокойни и умерени. Обръщам се към младите хора, които са предопределени да създават, а не да разрушават - заслепени от гнева си не можем да постигнем нищо", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Мицотакис обвини предшественика си Алексис Ципрас в безотговорно поведение, заради призивите му към гърците да излизат на протести в момент, в който в страната има пик на нови случаи на COVID-19. Гръцкият парламент се събира днес на извънредно заседание, за да обсъди зачестилите случаи на агресия по време на протести.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известен британски водещ подаде оставка след расистки коментари за Меган Маркъл
Известен британски водещ подаде оставка след расистки коментари за Меган Маркъл
Чили е държавата с най-бързи темпове на ваксинация
Чили е държавата с най-бързи темпове на ваксинация