НОВИНИ

Виртуозният виолончелист Миша Майски ще свири със Софийската филхармония

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:35, 09.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Култура
Слушай новината

Софийският концертен подиум става все по-привлекателен за световни звезди на класическата музика. Руският виолончелист-виртуоз Миша Майски утре вечер ще е солист на Софийската филхармония. За българската публика той ще изпълни едни от емблематичните творби в своя репертоар, сред които е първият концерт за виолончело на френския композитор Сен-Санс.

Миша Майски вижда себе си като чаровния принц, който буди с целувка една Спяща красавица.

Музиката върху хартията е заспала и ние трябва да я събудим и да я върнем към живота. Всеки музикант прави това по свой собствен начин. Затова никога не е едно и също, никога не е отегчително, а винаги е вълнуващо.

Виртуозният челист твърди, че свиренето на музикален инструмент има три нива - първото достига до слуха, второто отправя послание към ума, но онова, което отличава великият артист от добрия музикант, е умението музиката да докосва сърцето. Отказва да каже по колко часа на ден се упражнява.

"Важно е да репетираш, за да поддържаш добра форма, но мисля, че е дори още по-важно да продължиш да развиваш своя интелект, своя музикален вкус. Интелектът трябва да е водещата сила, а ръцете трябва да го следват. Ако някой се концентрира прекалено върху въпросите на техниката, приоритетите се преобръщат и нещата се получават грешно", казва Миша Майски.

Миша Майски има 6 деца и по официална информация две от тях свирят на пиано и цигулка. Пред нашия екип музикантът се похвали с промяна в тези обстоятелства.

БНТ: Кое е това момиченце?

"Това е моята принцеса. Тя е само на 6 години, направи ги преди няколко дни. Започна да свири малко. Съвсем в началото е", казва Миша Майски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотоизложба в СУ: България и Испания - 30 години съседи на Антарктида
Фотоизложба в СУ: България и Испания - 30 години съседи на Антарктида
Посетителите на Тайланд могат да се карантинират на яхта
Посетителите на Тайланд могат да се карантинират на яхта