НОВИНИ

Как действат ваксините на различните варианти на коронавируса?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:24, 09.03.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Здраве
Слушай новината

Вече има 200 случая с нигерийския вариант на коронавируса. От тях половината са във Великобритания и Дания. Останалите са разпределени в 20 държави. Засега в България няма установен случай на най-тежкия вариант на вируса. Той мутира и ще мутира - казват вирусолозите и насочват своите надежди към ваксините.

В класацията "по-по-най-" варианта от Великобритания на коронавируса е най-лек. В момента той е изместил останалите щамове, разпространени у нас. Основната му характеристика:

"По-лесно предаване от човек на човек, но за щастие няма съществени утежнения в клиничната картина. Има много проучвания вече за ваксините, които са у нас, че категорично покриват този вариант", обясни проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразитни болести.


Вариант от Великобритания на COVID-19
- по-лесно предаване
- клинична картина - без утежнения

Южноафриканският и бразилският вариант имат още една мутация.

"Която ги прави не само по-добре да се предават, но и по-тежко протича клиничната картина. По-слабо се свързват с антителата срещу изходния вариант. По изследвания се оказва, че е трикратно по-слабо свързване", уточни проф. Ива Христова.


Южноафрикански и бразилски вариант на COVID-19
- предаване - по-лесно
- клинична картина - по-тежка
- три пъти по-слабо свързване с антитела

Въпреки това ваксината може да неутрализира вариантите на вируса. Не е необходима и промяна в самата ваксина поне за сега. Все пак компаниите ще са готови до месец да направят такава, ако се наложи. Варианта от Нигерия със своята мутация също се опитва да се противопостави на ваксините.

"Засегнати са по-малките, по-младите възрастови групи с по-тежко протичане. Доказано е, че е по-продължителна виремията - а това е всъщност задържането на вируса в кръвта", проф. Ива Христова.

Нигерийски вариант на COVID-19
- по-лесно предаване
- по-слабо свързване с антитела
- засяга и по-младите
- по-тежко протича
- задържа се по-дълго в кръвта

Кой с какъв щам се е заразил - трудно е да се каже.

"Заболяването протича по един и същи начин, независимо от щамовете, които в момента се доказват в България. Основните симптоми са едни и същи - обща отпадналост, болка по мускулите и ставите, фибрилитет от порядъка на 37,2 до 37,6", обясни д-р Иван Иванов - общопрактикуващ лекар в ДКЦ 12 София.

Лекарите призовават своите пациенти - дни преди ваксинацията да се пазят, да си мерят температурата и да отидат, сигурни в своето добро състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пияният шофьор в Бяла Слатина търсил бившата си съпруга (Обзор)
Пияният шофьор в Бяла Слатина търсил бившата си съпруга (Обзор)
Куман: Може да отстраним Пари Сен Жермен
Куман: Може да отстраним Пари Сен Жермен