Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лекарите от Спешна помощ: Трябва да се помисли за затягане на мерките

bnt avatar logo
от БНТ
18:18, 09.03.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Регионални
Слушай новината

В област Благоевград заболеваемостта е далеч от 300 на 100 хиляди души. Сериозен изглежда проблемът със Спешната помощ в цялата страна - забелязва се увеличение на спешните повиквания за пациенти с COVID-19 в тежко състояние.

Нови увеличения през следващите няколко дни не се предвижда - това казаха от РЗИ. Областният управител потвърди, че във всеки един момент, ако броят на заразените в Благоевград продължи да расте, имат възможност да свикат областен кризисен щаб , за да начертаят мерки, които най-вероятно ще засегнат училищата и заведенията. В Област Благоевград утре се свиква кризисния щаб и ще се разбере дали ще има нови мерки за града и общината.

През последните 10 дни спешните медици от Благоевград отчитат драстично нарастване на повикванията за пациенти с коронавирус. Затова и според лекарите трябва да се помисли за затягане на мерките отново.

"Може би трябва да се помисли по този въпрос от колегите, които се занимават с тези дейности. Ако се спазват дезинфекцията, дистанцията и дисциплина от страна на гражданите, мисля че ще се преборим с COVID-19 като цяло", каза д-р Христо Атанасов от Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград.

Русе и Монтана отново са в "червената зона" по заболеваемост от COVID-19

В Благоевград транспортирането и настаняването на пациенти с COVID-19 в болниците се ръководи от координационен център. Въпреки това от лечебни заведения в областта се оплакаха, че срещат трудности, когато пациенти в тежко състояние трябва да бъдат транспортирани до областния център.

"Имаме известни трудности със Спешна помощ - Благоевград, които отказват да транспортират пациенти без изрична уговорка с лечебно заведение", каза специалистът по вътрешни болести Ивайло Филибев.

"Трябва да има уговорка между двете болнични заведения и когато се налага продължение на лечението, се прави една координация и съответно нашите екипи се отзовават и осъществяват този транспорт", каза д-р Христо Атанасов от Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград д-р Христо Атанасов.

Мобилни кабинети за ваксиниране тръгват в Пловдив и областта

100 от общо над 1000 места в болниците в Пловдив ще бъдат отделени само за пациенти с COVID-19, които се транспортират от екипите на Спешна помощ в тежко състояние.

"Към момента проблеми с хоспитализация на пациенти с COVID-19 няма", каза директорът на Спешна помощ - Пловдив д-р Иван Стойнов.

Към момента във Варна не налага линейки да обикалят по болници, за да търсят свободни легла за пациентите.

"Имаме в системата данни къде има свободни места, и до вчера имаше много свободни места. Днес погледнах в системата местата са ограничени. Но засега водим в болници, нямаме бой за легла", каза заместник-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна д-р Иван Здравков.

Медиците в морската ни столица отчитат че и сега, както и при предишните пикове на заразата, намаляват повикванията за случаи, които не са свързани с COVID-19.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп разкри дали ще води Германия
Клоп разкри дали ще води Германия
Докога ще продължи пандемията от COVID-19? Български математици с няколко сценария
Докога ще продължи пандемията от COVID-19? Български математици с няколко сценария