НОВИНИ

Рязко увеличение на заразените, възможно е затягане на мерките

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:44, 09.03.2021
Чете се за: 03:50 мин.
Здраве
Слушай новината

Ковид епидемията у нас се разраства. В областите Плевен, Враца и Кюстендил заразените вече са над 500 на 100 000 души. За седмица в София те са над 480 на 100 000.

В червено отново се осветиха областите Русе и Монтана. Така вече в 24 области заразените надминават прага от 120 на 100 000.

Възможно е мерките да бъдат затегнати, ако ситуацията продължи да се влошава. Това стана ясно след работно съвещание на премиера с щаба и здравния министър.

Заразените се увеличават рязко в последните две седмици, отчитат от щаба.

"Този ръст е обезпокоителен. Той може да доведе до нарастване на случаите от порядъка на 5000-7000, което ще постави пред изключително тежка ситуация здравната система", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Започваме много бързо да изчерпваме болничните легла. В момента сме на 5900 хоспитализации", каза ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Смъртността от коронавирус отново тръгва нагоре и вече е почти 12%. Основната причина за промяната на ситуацията е циркулацията на британския вариант на коронавируса. В някой области мутацията доминира.

"Все по-млади хора се засягат от този нов британски вариант, който изисква мерки, както в колективите, където има много деца, така и спазване на мерките, които в последните седмици бяха неглижирани", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Тенденцията е все по-млади хора да бъдат приемани в болница в тежко състояние, което налага дори поставяне на апаратна вентилация", каза директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

От щаба смятат, че развитието на епидемията е притеснително.

"Не можем да разчитаме, че тази пандемия ще се самоугаси. Тоест ще достигнем един връх и ще намалее. Тоест трябва да има мерки, за да се случи това нещо", каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Мерките у нас може да бъдат затегнати, ако броят на болните продължи да се увеличава

"Няма да се поколебаем да наложим отново мерки. Областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, каквото намерят за необходимо", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Мерки вече се обсъждат в най-засегнатите области. Здравният министър прекрати отпуска и предизборната си кампания. Отчете, че в страната има достатъчно предпазни средства за медиците и лекарства за пациенти с COVID-19.

Според Ангелов ваксинирането у нас върви с добър темп и вече 60 000 са се записали в електронната система за имунизация.

"От четвъртък, 11 март, стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се българи с електронната система", каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

До края на месеца се очаква у нас да пристигнат около половин милион ваксини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха пияния шофьор, който прегази трима в Бяла Слатина
Задържаха пияния шофьор, който прегази трима в Бяла Слатина
След скандалното интервю на Меган и Хари: Кралски хроникьори извадиха още факти
След скандалното интервю на Меган и Хари: Кралски хроникьори извадиха още факти