НОВИНИ

РЗИ-тата решават сами къде в страната ще работят фитнеси, молове и заведения

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:43, 09.03.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Здравният министър Костадин Ангелов дава свобода на директорите на регионалните здравни инспекции в страната да налагат ограничения по свой избор.

В пост до директорите той уточнява, че те могат да затварят молове, заведения, фитнеси, училища и всичко, което е необходимо, а той ще ги подкрепи.

Ресторантьорите и съдържателите на фитнеси обаче следят внимателно и напрегнато ситуация и вече реагираха превантивно срещу всякакви нови ограничения.

Министър Ангелов съобщи, че се дават права на директорите на РЗИ, но предупреди, че не трябва да се бърза, а да се взимат добре обмислени решения. Той обобщи, че няма мерки, които не биха били въведени при нужда и прочете своя пост до директорите.

"Всички директори на РЗИ, имате пълната свобода. Да приложете всички необходими мерки, които считате за необходими, без да се колебаете. Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси и спорт, всичко, което е необходимо. Аз съм зад вас, ще се справим", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

От сдружението и асоциацията на заведенията у нас реагираха на идеите на Националния оперативен щаб за ново затягане на мерките заради ръста на заразените с коронавирус. От бранша припомниха, че и в момента заведенията работят на 50% от капацитета си и с работно време до 23.00 часа.

"Заведенията нямат никакво отношение към заболеваемостта. Това стана ясно още през есента, когато затвориха нощните заведения, а броят на заразените продължи да нараства. Ако някой има желание, просто да закрие българските заведения и работата на 500 000 души, просто да излезе и да го каже ясно: ние не искаме в България да има заведения, не искаме в България да се трудят младите хора", каза Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията.

Заведенията са против нови ограничителни мерки

Нагласите за предстоящо затваряне на фитнеси и спортни зали предизвика безпокойство сред бранша. В отворено писмо от асоциацията за здраве и фитнес заявиха, че това е абсолютно неприемливо и необосновано.

"Изследванията показват, че процентът на заразените в местата за спорт фитнес центрове зали за групови занимания е извънредно малък", каза Радка Чернева от Асоциацията за здраве и фитнес

За съжаление след предишните две затваряния има редица места за спорт и фирми, които фалираха и няма да успеят да подновят работа. А след евентуално ново затваряне се опасявам, че техният брой ще бъде още по-голям.

От браншовата фитнес асоциация искат спешна среща със здравния министър Ангелов и го канят произволно да посети спортни центрове и да се запознае със строгите противоепидемични мерки, въведени там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от британската общност в Банско осъжда Меган и Хари
Голяма част от британската общност в Банско осъжда Меган и Хари
Пияният шофьор в Бяла Слатина търсил бившата си съпруга (Обзор)
Пияният шофьор в Бяла Слатина търсил бившата си съпруга (Обзор)