НОВИНИ

Парламентарни избори 2021: Ваксинацията на изборната администрация

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:58, 09.03.2021
Чете се за: 04:17 мин.
Благоевград - МИР 1
Слушай новината

На 10 март изтича препоръчителният срок за поставяне на първата доза ваксина срещу COVID-19 за защита на изборната администрация.

Само 22-ма от почти 760 членове на секционни избирателни комисии в Петричко са заявили и получили имунизация. В съседната община Сандански са имунизирани 80 процента, а в Струмяни почти всички членове на секционните комисии.

При заболеваемост 300 на 100 000 души в Пловдив все още върви ваксиниране с първа доза на представители на секционни избирателни комисии, съобщиха от РЗИ.

7692 са назначените членове на секционни избирателни комисии в двата многомандатни района в Пловдив и областта. Процесът по имунизиране с първа доза сред тях все още не е приключил, но до момента са ваксинирани малък процент хора, които ще бъдат заети в изборния процес.

"Мога да кажа, че почти сме приключили, тъй като все още има възможност да бъдат имунизирани членове на сиковете, а в края на месец март, ще трябва да имунизираме, това е по информация на 16-а и 17-а РИК участници в подвижните секции. Към вчерашния ден сутринта, някъде около 1700 бяха имунизираните от избирателните комисии, от информационно обслужване, от РИК-те, от общините, служители на общинските администрации, които ще участват в изборите, те са една много смесена група", каза д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

758 са членовете на секционните избирателни комисии в Петрич, а към днешна дата едва 22-ма души са се ваксинирали. В двете съседни общини Сандански и Струмяни няма такива драстични разлики.

В Сандански броят на ваксинираните хора, ангажирани с провеждането на изборите, е доста по-голям и над 80% от тях са получили първата доза от ваксината.

В община Струмяни също само двама от общо 121 членове на СИК все още не са ваксинирани.

В Русенски избирателен район са осигурени достатъчно ваксини за участниците в комисиите на 4 април. От близо 2780 членове на секционни избирателни комисии обаче едва около 23% са се ваксинирали срещу COVID-19.

"Знаете, че има голям процент от хората, които са го преболедували. Аз на това отдавам този нисък процент. Знаете, че има и кампания срещу това нещо, така че това се отразява на хората. Според мен в следващите месеци ще стане ясно, че това е много полезно нещо. Така цялото общество ще излезе от кризата", каза и.д. областен управител на Русе Свилен Иванов.

До края на седмицата първа инжекция ще бъде поставена на още 100 души. А за да могат да получат и двете дози и да изградят имунитет до 4 април, днес е крайният срок за поставяне на първата инжекция от ваксината "Пфайзер".

Райна Енчева беше сред последните ваксинирани. Тя ще бъде ангажирана с изборите в Русенско на 4 април. По-малко от месец преди вота получава първа доза защита.

"Здравето на цялата секция да запазим и на хората", каза Райна Енчева.

Тази година членовете на секционни комисии ще трябва да посещават карантинирани и заразени с коронавирус. Ще има секции и в COVID отделенията.

"Те в голямата си част трябва да бъдат имунизирани, защото сме дали възможност на всички тези членове приоритетно. То на практика всички членове на СИК могат да бъдат имунизирани, ако желаят", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг и виелици утре
Сняг и виелици утре
Оставки в Германия: Депутати замесени в афера с маски
Оставки в Германия: Депутати замесени в афера с маски