НОВИНИ

Фотоизложба в СУ: България и Испания - 30 години съседи на Антарктида

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:42, 09.03.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Фотоизложба в Софийския университет отбелязва 30 години приятелство и добросъседство между Испания и България.

Няма грешка - Испания е наш съсед, но на Антарктида. При това един от най-прекрасните съседи, които някой може да си пожелае - твърдят нашите антарктици, които в рамките на 110-годишния юбилей на дипломатическите ни отношения с Испания искаха специално да отбележат калените в суровите антарктически условия връзки с испанците.

Суровите условия на южния полюс каляват най-здравите връзки и истински истински отношения. Признателни за вярното приятелство, нашите антарктици показаха най-емоционалните си моменти в снимки.

"Една история на нашите антарктически изследвания в самия край на миналия век, когато с испанците разтоварваме багажа", каза ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Лодката е испанска?

"Да, ние нямахме още лодки тогава така че тя много добре илюстрира, че благодарение на тяхното сътрудничество ние имаме сега не само база, но и едно българско селище, където живеем, работим", каза проф. Пимпирев.

"Една година трябваше да пътуваме с кораб, отидохме със самолет, без никаква храна, без гориво. Тогава испанците докараха на нашия бряг храна, изключително деликатесна, такава, каквато ние никога не сме купували за базата. От тогава с момчетата решихме всеки път с пристигането на базата издигаме двата флага - българския и испанския", каза командирът на българската база на остров Ливингстън Йордан Йорданов.

"Тази снимка от приятелски футболен мач на Ливингстън най-добре символизира нашето приятелство. Тук е проф. Пимпирев, а това е нашият известен полярник Хавиер Хачо. Когато миналата година беше открит един нов остров на Антарктида, българската делегация предложи островът да носи неговото име. И сега той се казва остров Хачо", каза посланикът на Испания в България Н. пр. Алехандро Поланко.

Това е много повече от дипломация, това са отношения, които идват дълбоко от сърцето - призна трогнат испанския посланик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставки в Германия: Депутати замесени в афера с маски
Оставки в Германия: Депутати замесени в афера с маски
Виртуозният виолончелист Миша Майски ще свири със Софийската филхармония
Виртуозният виолончелист Миша Майски ще свири със Софийската филхармония