НОВИНИ

Сняг и виелици утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 09.03.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Очакват ни значителни валежи от дъжд, които в почти цялата страна ще преминат в сняг. В районите с жълт код, с изключение на област Варна, ще натрупа снежна покривка, която до полунощ в сряда в равнинната част ще е между 5 и 10 см, на места в северните, както и в планинските райони - до 15-20 см.

През нощта ще вали главно в Западна и Северна България, като в северозападните райони дъждът ще премине в сняг. Температурите утре сутрин ще са предимно между минус 2° и 3°, по-високи по морския бряг.

Температури в Северозападна България, ще останат без съществен дневен ход и максималните ще са не повече от 3 градуса, а в югоизточните райони, ще са все още по-високи - до около 11°. До вечерта на много места в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг.

С умерен и силен вятър ще продължи да нахлува студен въздух и в Предбалкана и Лудогорието ще има условия са преспи и навявания.

Облачно, ветровито и с валежи ще бъде и в планините, като сняг ще вали над около 1200 метра, но границата между дъжд и сняг ще се понижава. Ще духа временно силен южен, след обяд северозападен вятър и по планинските проходи ще се образуват преспи и навявания.

Обилни дъждове се очакват утре на Британските острови, ще завали и в западните райони на континента и в Германия. Дъжд и сняг ще вали на отделни места в Чехия, Австрия, Швейцария и Унгария.

А предупреждение за значителни валежи е обявено през следващото денонощие не само у нас, но и в други балкански страни - в Румъния, Сърбия, Хърватия, както и в южните райони на Италия. Причината - средиземноморски циклон, който ще определя времето у нас и през следващите дни.

През нощта срещу четвъртък ще продължи да вали сняг, само в равнинните части от Югоизточна България - дъжд. В четвъртък валежите ще спрат, а облачността ще намалее и в петък сутринта ще бъде много студено, но през деня ще започне затопляне, което ще продължи и през почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки в някои областни градове - какви са те?
Нови мерки в някои областни градове - какви са те?
Парламентарни избори 2021: Ваксинацията на изборната администрация
Парламентарни избори 2021: Ваксинацията на изборната администрация