НОВИНИ

1200 стават леглата за лечение на коронавирус в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 10.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Леглата за лечение на ковид случаи в болниците в Пловдив отново стават толкова, колкото бяха по време на втората вълна на пандемията в края на миналата година - 1200. Решението на областния кризисен щаб е свързано с увеличаването на заболелите през последните дни, които достигнаха 270 на 100 000. Все още плановият прием и операциите в Пловдив не са спрени, но се прекратяват свижданията в болниците.

В болница "Свети Мина“ в Пловдив от няколко дни ковид секторът отново е разширен. Леглата там от 30 са станали двойно повече. Броят на пациентите също върви нагоре и вече една трета от капацитета на отделението е запълнен.

"За това съвсем резонно е увеличаването броя на леглата на 60, за да имаме такъв буфер, ако има още ръст на заболеваемостта, да го поемем”, заяви проф. д-р Петър Петров, който е управител на болницата.

Плановият прием и операциите в болниците не спират. Все още картината на заболеваемостта в областта и обстановката в лечебните заведения не налагат допълнителни мерки.

"Има спешни операции и отложена спешност - в хирургията всичко може да стане спешно. Затова да се отлагат операции за мен е лоша работа”, коментира д-р Валентин Владимиров.

"Всички ползват предпазни средства, маски. На всеки пациент, който влиза за планов прием, се правят тестове, така че всъщност там контролът е по-сериозен”, заяви директорът на УМБАЛ "Свети Георги” проф. Карен Джамбазов.

Всичките болници в Пловдив и региона имат по два корпуса, а това позволява разделяне на потоците без да се смесват пациенти - категорични са от кризисния щаб. Според лекари лечението на ковид инфекции сега е по-добре обезпечено от ваксинирането.

"Тръби се много за тези имунизации, няма редовно ритмично снабдяване с ваксини. Оттам също се провалят зелени коридори”, коментира хирургът д-р Иван Неделчев.

Най-големите притеснения на областния щаб във Пловдив са свързани с интензивното лечение на пациенти с Ковид. За това 99 от всичките близо 1200 легла в болниците са определени само за спешна помощ. Още 103 легла са оборудвани за интензивно лечение на тежки случаи.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилни кабинети за ваксиниране тръгват в Пловдив и областта
Мобилни кабинети за ваксиниране тръгват в Пловдив и областта
Проф. Радостина Александрова: Сега повече от всякога са важни всички мерки
Проф. Радостина Александрова: Сега повече от всякога са важни всички мерки