НОВИНИ

Задържаният за убийството на съпругата си в Перник отказва да дава показания

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:13, 30.04.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден случай на домашно насилие. Мъж от Перник е задържан за убийството на съпругата си - 40-годишната Анита Димитрова. От години в семейството е имало конфликти, разказват близките на убитата жена. В началото на годината мъжът е получил ограничителна заповед да не я доближава на повече от 50 метра. Димитър Димитров отрича да е извършил убийството. От началото на годината жертвите на домашно насилие в България са 12.

Според близките на Анита съпругът ѝ бил ревнив и пиел редовно.

"Не е за говорене. Имало е много инциденти от години. Подавани са сигнали в полицията, жалби, ограничителни заповеди. Имаше и бракоразводно дело, което в последствие е оттеглено по някаква необяснима причина", заяви Валентин Свиленов, брат на убитата.

"За съжаление, всичко ставаше пред погледа на децата, те присъстваха на всичко", заяви Анелия Свиленова.

Не могат да кажат колко пъти жената се е изнасяла от семейното жилище и отново се е връщала обратно при Димитър, с когото са женени от 2004 година.

"Много пъти е била тук при родителите ни на първия етаж, обаждаше се по няколко пъти на баща ми в денонощието, който не спираше да ходи да я прибира и последния път като си отиде не се върна", каза Валентин Свиленов, брат на убитата.

Убийството на 40-годишната Анита е станало в блок в пернишкия квартал "Изток". Сигнал за него е подаден от едно от децата ѝ. Как точно е била убита тепърва ще се изяснява. Това, което се знае до момента е, че по нея не е стреляно, но тя е била с множество травми.

През нощта срещу събота Димитър се обадил на тъста си, казал, че се е случило нещо лошо и го извикал да дойде. Едно от децата подало сигнал на телефон 112. Автопатрулът пристигнал на място само за 3 минути, но заварил жената мъртва, в локва кръв.

"Версиите са няколко - патологична ревност, има такива данни, не се изключва. Спор за пари. Версиите са няколко, една по една ще бъдат изчистени, но в основата стои алкохолът, употребата на алкохол", каза старши комисар Павел Млеканов, директор на ОДМВР-Перник.

Съседи разказват, че семейството често се е карало. След скандалите Анита многократно се е изнасяла в дома на родителите си. Димитър се разкайвал, правил е няколко опита за самоубийство и Анита се е връщала да живее отново при него. В нощта преди убийството съседите са чули викове.В началото на годината на Димитър е била издадена ограничителна заповед за срок от 10 месеца.

"А на жертвата е предоставена защита, като същият е бил задължен да се въздържа от действия на домашно насилие, както и да не приближава пострадалата и жилището, което обитава на по-малко от 50 метра за срок от 10 месеца. Съответно му е била наложена и глоба", заяви Албена Стоилова, говорител на Окръжна прокуратура Перник.

Димитър Димитров е задържан за 72 часа. Повдигнати са му обвинения за умишлено убийство.

"Той отрича до момента, че е извършил убийство. Разпитан в качеството на обвиняем той се възползва от това да не дава обяснение. Преди извършването на престъплението пред близките на жертвата е заявил, че не го е извършил той", каза още Албена Столова.

Утре прокуратурата ще поиска от съда да наложи на Димитър Димитров постоянен арест. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските боксьори разбраха съперниците си на световното по бокс в Ташкент
Българските боксьори разбраха съперниците си на световното по бокс в Ташкент
Влак закъсня близо 2 часа заради кондуктор, който превишил правата си
Влак закъсня близо 2 часа заради кондуктор, който превишил правата си