НОВИНИ

Захари Сотиров: Влади Зографски е фантастичен, талантът му е неизмерим

Захари Сотиров
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 12.02.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководителят на направление "Ски скок" в Българската федерация по ски Захари Сотиров се надява да се осъществи диалог за мястото на спортните организации в държавата.

За него изграждането и реализацията на треньорски кадри представляват ключа към успеха.

"Винаги искаме много, имаме лястовички в доста от дисциплините, но трябва да свършим още доста работа, преди да отидем на голям форум с големи кошници. Надявам се, с години работа, да се погрижим за средата в България. Имаме нужда от треньори. Имаме нужда от диалог за мястото на спортните организации в държавата в изграждането на треньорски кадри, защото те са ключа към успеха. Имаме нужда от още работа. Ще трябва да се погрижим за децата ни в България и за треньорите, за да не разчитаме на по една лястовичка. Направихме две малки детски шанци, през лятото започваме строеж на 50-метрова шанца в Самоков, което ще осигури среда за работа. Трябва да обърнем внимание към треньорите, това е основен проблем във всички спортове, доколкото разбирам. Националната спортна академия произвежда кадри, които не се реализират. Надявам се на диалог в тази посока", смята той.

Самоковецът коментира представянето на своя съгражданин. Най-добрият български ски-скачач Владимир Зографски завърши на 38-о място в крайното подреждане.

"Резервът в скока на Влади бе в скоростта. Това е нещо, с което не успя да се справи през цялата седмица. Настроението беше плод на опитите в тренировките. С наличните ресурси направихме всичко възможно. Поведението му във въздуха бе много добро, скокът му бе много спокоен. Закъсня малко на масата, но това не би трябвало да му се отрази тежко. Два километра в скоростта е прекалено много", допълва бившият състезател по ски скокове.

Участникът на Олимпийските игри в в Албервил, Франция през 1992 г. даде мнението си за цялостното състезание и представянето на Мариус Линдвик.

"Много хубаво състезание, аз лично много се радвах. Условията бяха перфектни. Почти никакви разлики както вчера прогнозирах състезанието отговаряше на формата на състезателите досега през сезона. Тримата най-добри в Световната купа взеха медалите, щастлив съм за Мариус Линдвик. Норвежците работят по изключителен начин, отдавна имаха нужда от медал. Много хубаво състезание и настроение. Хубаво отборно състезание ни очаква, макар словенците да изглеждат фаворити. Със смесени емоции съм след това красиво състезание със заслужени победители", поясни ръководителят на направление "Ски скок" в Българската федерация по ски.

Захари Сотиров посочи и предстоящите изпитания пред Владимир Зографски.

"Влади преди час каза, че трябва отново да започнем да работим. Аз му пожелах да се прибере при жена си и дъщеря си и да си почине. Предстоят анализите, но предстои и финалната част от сезона. Имаме още над един месец състезания, Световна купа. Няма как да спре. Далече е от участие на нова Олимпиада, тепърва ще имаме доста работа. Аз съм свикнал да гледам собствената си работа и съм мотивиран да работя по начин, който да осигури на Влади нова енергия и ново желание за работа, защото той е фантастичен състезател, талантът му е неизмерим. Ще му трябва нова мотивация, но за това има време", коментира той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕНЕРГО-ПРО предупреждава за фишинг атаки с фалшиви имейли от тяхно име
ЕНЕРГО-ПРО предупреждава за фишинг атаки с фалшиви имейли от тяхно име
Чувствително по-студено утре
Чувствително по-студено утре