НОВИНИ

Захариева: Необходим е пълен преглед на изпълнението на Договора с Република Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 24.02.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие по негова молба външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който пътува транзитно през България.

По време на неофициалната им среща бяха обсъдени двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония и предизвикателствата, пред които сме изправени по време на пандемията от COVID-19.

Захариева потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия.

Двамата министри направиха преглед на съвместната работа по изпълнение на задълженията от Договора за приятелство от 2017 година и обсъдиха предстоящото свикване на междуправителствената конференция, която ще заседава, когато двете страни одобрят проекта на протокол.

От българска страна бе обърнато внимание, че съгласно Договора от 2017 година бъдещо заседание на Съвместната междуправителствена комисия следва да направи пълен преглед на изпълнението на Договора, да приеме годишен доклад за работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и да посочи конкретни бъдещи действия за сътрудничество.

Министрите изразиха задоволство от конструктивния тон, в който се водят разговорите помежду им и между дипломатите от двете министерства, и обсъдиха работата по конкретни проекти, които ще подобрят свързаността между двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застудяване на времето и валежи в края на седмицата
Застудяване на времето и валежи в края на седмицата
Какво е кодираното послание в парашут на НАСА?
Какво е кодираното послание в парашут на НАСА?