НОВИНИ

Закъснения и отменени влакове след инцидента на Централна гара в София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:24, 26.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Железопътен инцидент и в София - тази сутрин вагон от влака Бургас - София дерайлира на централната гара в столицата. Движението на влаковете бе възстановено около 20.00 часа вечерта.

Към 5.40 ч. сутринта третият вагон на влака, който е на метри от жп гарата, се удря в стълб, при което прекъсва токът на половината гара. Голяма част от влаковете са отменени, а други с посока Бургас или Варна, са със закъснение между 20 минути и 2 часа.

Пътниците, засегнати от инцидента цял ден се лутаха из гарата и не знаеха какво да правят. В крайна сметка бяха извозени с автобуси до гарите "Подуяне" и "Искър". Заради липса на информация обаче много от хората бяха изнервени.

Влакът от Бургас за София се е движел с ниска скорост - около 25 км/ч, тъй като е наближавал гарата.

"Влакът, влизайки в гарата, дерайлира на 135 стрелка около 5:40 часа днес, вследствие на дерайлирането се бута стълб на контактната мрежа, което прави късо съединение", обясни Александър Вецков, директор в НКЖИ.

Третият вагон излиза извън релсите. Пътниците са се отървали само с уплаха и пеша са стигнали до перона. Причините засега са неясни, но експертите изключват човешка грешка .

"Това ще се установи, след като се направят проби на самата стрелка и нейната електрическа чувствителност. В случая аз лично не виждам субективна грешка от страна на машиниста и на ръководителите движения .По-скоро грешката е чисто техническа", каза Бойко Скробански, зам.-председател на Националния борд за разследване на произшествия.

След 10.30 ч. сутринта електрозахранването беше възстановено и специален влак също започна да извозва пътниците до гарите "Подуяне" и "Искър". Към 13 часа дерайлиралият вагон беше вдигнат и издърпан от релсите.

Вижте повече в прякото включване

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прогнози за управлението: Карадайъ очаква нови избори, ПП ще направят всичко възможно с втория мандат
Прогнози за управлението: Карадайъ очаква нови избори, ПП ще направят всичко възможно с втория мандат
Около 20 тона амоняк са изтекли край Пирот, няма данни за замърсяване на въздуха в града (Обзор)
Около 20 тона амоняк са изтекли край Пирот, няма данни за замърсяване на въздуха в града (Обзор)