НОВИНИ

Зала, подарена от България, горя в Скопие

саймън харис новият премиер ирландия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:45, 09.04.2024
Чете се за: 05:25 мин.
По света
Слушай новината

Девет противопожарни автомобили са гасили избухналия днес пожар в Универсална зала в Скопие, която е подарена от България през 1963 г. и е копие на сградата на изгорелия през 1983 година софийски цирк.

Сигналът за пожара е подаден малко преди 10:00 ч. местно време.

Следобед пожарът е локализиран, но температурата е висока и не всички точки в него са достъпни.

На място пристигна и министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, която призова за бързо изясняване на причините за пожара. Тепърва ще се уточняват щетите.

„Обектът е осигурен няма жертви и ранени. Инвеститорът, надзорът и ръководителят на обекта са на място”, заяви Костадиновска-Стойчевска.

На обекта е имало само един инженер и двама работници, но те не са били в сградата по време на избухването на пожара. Строителните работници първи забелязали огъня и се опитали да го потушат с пожарогасители, но не успели и повикали пожарникарите. Самата зала е строена през 1963 г. и е имала гаранционен срок от 20 години, уточни Лазар Арсовски, собственик на строителната фирма, която ремонтира обекта. Той не пожела да спекулира с причините за пожара, но заяви, че е изгоряла старата, суха дървена конструкция.

На място пристигна и бившият директор на Универсална зала Душко Поповски, който каза пред медиите, че още по времето, когато той е бил директор, от 2005 до 2009 г., е имало проект за реконструкция и разширяване на сградата, която вече е била достатъчно амортизирана, но той не е бил реализиран.

„Такова съоръжение нямаше право да работи. Подобна сграда в България изгоря за 7 минути. Късмет е, че се запали празна и не се срути и е добре, че няма жертви“, каза Поповски.

Универсална зала е копие на сградата на Софийския цирк, която изгоря през 1983 г., и е построена от България след катастрофалното земетресение в Скопие през 1963 г.

Ремонтът на Универсалната зала започна преди месец, след като бяха приключени процедурите по прехвърляне на ангажимента от общината към Министерството на културата на Северна Македония.

Реконструкцията на Универсалната зала беше започната през септември 2021 г. от предишния кмет на Скопие Петре Шилегов със средства, отпуснати от правителството на Северна Македония, но с встъпването в длъжност на Данела Арсовска строителните работи бяха спрени с аргумент, че проектът, по който се извършва реконструкцията, не гарантира безопасността на ползвателите на съоръжението. Арсовска обеща, че работата ще продължи след като бъдат направени промени в проекта.

„По проекта за Универсална зала няма проблеми, но строителните дейности са спрени. Иска ми се да вярвам, че може би се дължи на смяна на кмета, не искам да вярвам, че Универсалната зала, като паметник и подарък от Република България след земетресението (през 1963 г.), е оставена да се руши заради някакви дребни политически дивиденти. Ако имаме правомощия като Министерство на културата и ако има възможност, ще се намесим, защото Универсалната зала, както всеки друг обект на културата, трябва да бъде пуснат в експлоатация възможно най-скоро”, каза през февруари 2022 г. министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, писаха медиите в страната, а дни по-късно от Министерството на културата в Северна Македония предложиха да се заемат с реконструкцията.

Предложението беше внесено на заседание на градския съвет през март, но тогава мнозинството от съветниците гласуваха управата на Скопие сама да продължи с ремонта.

На 19 февруари Министерството на културата подписа договор със строителната компания Универсал Балкан за реконструкция на фасадата и покривното покритие на сградата на стойност 1,9 милиона евро, припомнят медиите в Северна Македония.

Залата, която доскоро в Скопие беше наричана символ на града, е построена след земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година, в което над две трети от града са унищожени, човешките жертви са над 1000, а десетки държави изпращат помощи за възстановяване на града.

Универсалната зала в Скопие, която е копие на сградата на изгорелия през 1983 година софийски цирк, е изградена като дарение от България. Съоръжението е построено в рамките на 10 месеца и е пуснато официално в експлоатация на 10 януари 1966 г. като център за организиране на различни културни събития.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият министър на енергетиката Владимир Малинов очерта приоритетите си
Новият министър на енергетиката Владимир Малинов очерта приоритетите си
ИДИЛ призова за терористични атаки на четвъртфиналите в Шампионска лига
ИДИЛ призова за терористични атаки на четвъртфиналите в Шампионска лига