НОВИНИ

Зам.-министър Цеков: Държавата ще е лишена от пътна поддръжка през следващите 6 месеца заради АПИ

Калина Попова
от Калина Попова
09:20, 27.07.2022 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
живо брифинг апи прекрати поръчките ремонт поддържа пътища
Слушай новината

Държавата е лишена от пътно поддържане за следващите 6 - 7 месеца. Това е времето, което е технологично необходимо, за да проведе обществена поръчка. Това заяви на брифинг в МС заместник-министърът на финансите Андрей Цеков

Вчера стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

"Държавната политика в областта на пътната инфраструктура повече от 10 години е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система, при която изграждането, поддръжката и основните ремонти на пътища се предлагат непрозрачно, некоректно и неикономично в разрез със ЗОП и обществения интерес", заяви Андрей Цеков.

Решенията за прекратяване на поръчките са внесени още на 29 юни, обяви той. Съгласно Закона за обществените поръчки това е трябвало да бъде обявено в тридневен срок, т.е. - на 2 юли, но става обществено достояние едва вчера, подчерта зам.-министърът и представи хронология на проведените от пътната агенция търгове и възлагания.

В резултат на инхаус поръчките - през последните години дейности за над 3.6 млрд. лева са възложени и впоследствие превъзложени без наличие на конкуренция - това са магистралите "Хемус", и "Видин - Ботевград". Същевременно са налице данни за манипулиране на процедури за обществени поръчки:

"В условията на ограничена конкуренция се разходва обществен ресурс, надвишаващ прогнозните стойности на поръчките. Най-пресният пример е възлагането магистралата "Русе - Велико Търново", уточни Цеков.

Рамковите споразумения за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа - от 2019 до началото на 2021 г. са сключени 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на стойност 757 млн. лв. Въз основа на тези договори, чрез допълнителни месечни извънредни задания са възложени дейности за над 3.4 млрд. лв.

"Първият проблем се състои в многократното надвишаване на договорената стойност, което е в разрез с трайната практика на Европейския съд, който постановява, че при изчерпване на прогнозната стойност на едно рамково споразумение, същото следва да прекрати действието си доколкото следващите възлагания са предпоставка за нарушаване на принципа на свободна конкуренция и на добро управление на обществените средства."

Договорите са анализирани от две междуведомствени групи. Първата - назначена от служебния премиер Стефан Янев миналата година. Нейната дейност завършва с доклад на служебния съдебен министър Иван Демерджиев, в който е определена първоначална нищожност на допълнителните възлагания.

"Въз основа на този доклад през ноември 2021 към тези договори са сключени допълнителни споразумения, с които се прекратява тяхното действие считано от 30.06.2022 г. Това поставя задача както на служебния, така и на редовния кабинет, излъчен през декември 2021 - да съумее да възложи текущия ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа след 30 юни", каза Андрей Цеков.

Това обаче не се случва, тъй като през октомври 2021 са възложени нови обществени поръчки, които са прекратени два месеца по-късно - на 8 декември. На 15.02.2022 АПИ обявява обществена поръчка за подръжка на АМ "Струма", но същата е прекратена през март.

Като причина за спирането на поръчките от АПИ вчера посочиха "пропуски в документацията за участие" - документация, предложена от самата агенция. Обществените поръчки бяха обявени през април, с цел да заместят съществуващите договори, по които са установени порочни строителни практики и са предмет на проверка от компетентните органи.

Пътни строители излизат на безсрочен протест заради неизплатени средства

С решенията си АПИ на практика поставя изпълнителната власт в невъзможност да възложи по прозрачен начин ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, включително през предстоящия зимен сезон, съобщиха вчера от правителството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дембеле и Кийн с по два гола в равенството между Барселона и Ювентус
Дембеле и Кийн с по два гола в равенството между Барселона и Ювентус
Добриана Рабаджиева: Женският национален отбор прави добро впечатление, малко подкрепа ще бъде полезна
Добриана Рабаджиева: Женският национален отбор прави добро впечатление, малко подкрепа ще бъде полезна