Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Замърсяването във Варненското езеро: Защо повдигнаха обвинение на Портних?

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 15.04.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата през 2019 г. канализационна тръба за отпадъчни води. Той ще отговаря за това, че не е предупредил навреме жителите на града и с това е застрашил здравето им.

Делото срещу кмета на Варна Иван Портних се води от Националната следствена служба, под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна.

Март 2021 г.: Спряха изтичането на отпадни води във Варненското езеро

Заради авария на подводен тръбопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали между 6000 и 8000 кубични метра отпадъчни води. Отстраняването на проблема обаче започва близо година по-късно - през месец май 2020 г. През това време нито една институция не предупреди жителите на Варна за замърсяването. За екологичната катастрофа става ясно, след като в езерото започва бурен цъфтеж на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този процес се дължи на огромно количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро.

"След това уведомяване ни направиха предписание да отстраним аварията, като предвид нейната тежест и специфика беше даден срок, който не можа да се спази. Ние нямаме възможност да извършим отстраняването на тази авария", каза Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК-Варна.

Тръбопроводът за отпадъчните води на район "Аспарухово" е изграден от гръцка фирма по договор с Министерството на околната среда и водите. След като съоръжението е въведено в експлоатация през декември 2011 г., екоминистерството го предава за управление на ВиК-Варна, а те, година по-късно, го предоставят на Община Варна. Макар че всички отговорни институции са знаели за аварията, ремонтът е закъснял с месеци.

"За бездействие няма как да се говори, защото в това време беше изискана документация от Министерството на околната среда и водите. Те са били организатори на търга за избор на гръцката фирма, която е изпълнила тръбата - 2009 г. започва изграждането, а самата процедура още по-рано. Българо-датска фирма е надзорната фирма. Информирахме гръцката фирма да си отстрани съответните дефекти. След като тя не предприе действия, по тази причина ние ще си търсим правата по съдебен път", каза Портних.

Има повишена концентрация на биогенните вещества във Варненското езеро след аварията

Тогава жители на Варна излязоха на протест и поискаха оставки. Окръжната прокуратура също започна проверка по случая дали предприетите мерки са адекватни.

Според експерти от ВиК-Варна тръбопроводът е бил прекъснат от преминаващ кораб. От Изпълнителна агенция "Морска администрация" обаче твърдяха, че няма регистриран подобен инцидент.

По документи съоръжението е трябвало да бъде вкопано поне 10 метра под морското дъно. Тогава нито една институция не каза дали гръцката фирма е изпълнила проекта точно. Ремонтът обаче струваше на държавата 1,3 млн. лева, като парите бяха осигурени от Министерството на регионалното развитие. За замърсяването екоинспекцията във Варна наложи глоба от близо 45 000 месечно на водоснабдителното дружество в града до отстраняването на аварията. Паричната санкция обаче не възстанови екологичното равновесие във Варненското езеро, защото за това ще са нужни години. Тръбопроводът за отпадъчните води вече е възстановен. Предстои прокопаването на траншея, в която ще бъде положена тръбата под дъното на езерото.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сняг в неделя през нощта. Какво ще е времето на Великден?
Сняг в неделя през нощта. Какво ще е времето на Великден?
"Продължаваме промяната" се учредява като партия в Пловдив
"Продължаваме промяната" се учредява като партия в Пловдив