НОВИНИ

Запалиха олимпийския огън в Гърция

Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален във вторник в средата на деня в античния град Олимпия в Гърция.

олимпийският огън беше запален гърция
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 16.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Париж 2024
Слушай новината

Олимпийският огън за Игрите в Париж беше запален във вторник в средата на деня в античния град Олимпия в Гърция точно 101 дни преди официалното откриване на Игрите.

Заради облачното небе на мястото на провеждането на първите Олимпийски игри запалването на огъня не успя да стане чрез слънчевите лъчи, каквато е античната традиция, а бе осъществено с резервния пламък, който беше запазен от генералната репетиция в понеделник.

Гръцката актриса Мари Мина, изпълняваща роля на върховна жрица, запали огъня за старта на щафетата му от Гърция към Франция.

"В тези трудни времена, в които живеем, с войни и конфликти, хората са заливани от омраза, агресия и негативни новини", каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

"Търсим нещо, което да ни събере заедно, нещо, което ни дава надежда. Олимпийският огън, който запалихме днес, е символ на тази надежда", добави той.

Председателят на организационния комитет на Игрите Тони Естанге припомни ролята на Пиер дьо Кубертен - създател на съвременните олимпийски игри, и изтъкна значимостта на олимпийския огън.

„Пламъкът има силата да достигне до възможно най-много хора по своя път“, подчерта Тони Естанге в речта си.

Първият факлоносец бе олимпийският шампион по академично гребане от Гърция Стефанос Нтускос, като той предаде факлата на френската олимпийска шампионка в плуването Лор Манаду. Огънят ще бъде носен от 600 души, които ще преминат през 13 региона на Гърция, през 7 острова, през 43 града, през 5 общини и 10 археологически площадки в два Олимпийски музея (Атина и Солун).

"Беше много хубав момент, който мина толкова бързо, но успях да му се насладя”, сподели развълнуваната трикратна медалистка в плуването от Олимпийските игри в Атина Лор Манаду.

Олимпийският огън ще премине през 5202 км на гръцка територия, както и около 1043 км по море. На 26 април огънят ще се върна в Атина, от където ще бъде предаден на организаторите на Олимпийските игри в Париж. На следващия ден ще замине за Франция на борда на 120-годишния кораб "Белем", като на 8 май трябва да пристигне в Марсилия. Олимпийският огън ще бъде посрещнат на грандиозна церемония, на която се очаква да присъстват близо 150 000 човека.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само Иван Гешев дойде за изслушване в комисията за Нотариуса
Само Иван Гешев дойде за изслушване в комисията за Нотариуса
Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим
Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим