Агенцията по безопасност на храните започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. Инспекторите ще проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, рибни магазини, пазари и борси.
За какво ще следят проверяващите и за какво да внимават клиентите при покупка на риба и морски дарове?
Агенцията по храните извършва постоянни проверки, които около празниците се засилват. Традиционно консумацията на риба около Никулден нараства.
"Проверките стартираха от 18 ноември и ще продължат до 6 декември. Местата, които ще проверяват инспекторите, са обектите за добив на риба, обекти за производство, обекти за търговия на едро и дребно на риба и заведения за обществено хранене. Най-вече ще следим за произхода на рибата, която се предлага, да е от регламентирани доставчици, сроковете и условията на съхранение", обясни д-р Илияна Митева, която е главен инспектор в ОДБХ - Бургас.
Инспекторът обясни, че замразената риба трябва да се съхранява при температура от минус 18 градуса и по-ниска. Даде и съвети как потребителите могат да познаят дали рибата е прясна.
"За прясната риба е характерно, че е покрита с лека бистра слуз, хрилете са червени, месото е плътно и еластично, очите са изпъкнали", каза д-р Илияна Митева.