НОВИНИ

Започва приемът на заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни

Започва приемът на заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни
bnt avatar logo
от БНТ
16:08, 15.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

От днес Агенцията по заетостта започва да приема заявления за безплатни обучения с ваучери за безработни и неактивни граждани.

Предвижда се да бъдат предоставени ваучери за обучения за придобиване на професионална квалификация или част от професия. Хората ще могат да се запишат на курс за езикова грамотност, чужди езици, за математическа компетентност или за такава в областта на точните науки, технологиите и инженерството, посочват от Социалното министерство. Дава се възможност и за обучения и по личностна и социална компетентност, както и за придобиване на умения за учене. Ваучери ще се получават и за курсове по гражданска и предприемаческа компетентност.

Заявленията за ваучери се подават само чрез попълване на електронно заявление. Списък с обученията и доставчиците е достъпен тук.

Кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение - ще получи мотивиран отговор. Курсовете ще бъдат финансирани по програма "Развитие на човешките ресурси" (2021 - 2027 г.), съфинансирана чрез Европейския социален фонд плюс. Той има за цел да бъдат обучени хора, които да задоволят потребностите на работодателите в сектори с идентифициран недостиг на кадри.

Общият бюджет е 42 млн. лева. Очаква се в обучения да се включат 14 000 безработни и неактивни лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Денков към президента: Трябва ни време, за да търсим широка политическа подкрепа
НА ЖИВО: Денков към президента: Трябва ни време, за да търсим широка политическа подкрепа