НОВИНИ

Започва спешно обезопасяване на скалите край Античния театър в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 17.08.2022
Чете се за: 03:40 мин.
Култура
Слушай новината

Започва спешно обезопасяване на скалите край Античния театър в Пловдив. Геодезическа експертиза е показала, че има няколко нестабилни блока, които може да се окажат опасни, ако не се вземат мерки. Заради това общината е направила първата стъпка – обявена е обществена поръчка за проучване и проектиране за укрепване на опасните скали.

Специалистите са обследвали района на Трихълмието и са установили, че най-притеснителният участък е в района на Джамбаз тепе от Античния театър до малката църква "Света Петка". Извършен е и оглед с дрон, който е показал повече от десет нестабилни скални блока. Затова специалистите предупреждават, че при сеизмични трусове може да се предизвика масово срутване на 60-тонните скали. Това е и мястото, за което общината е обявила обществена поръчка.

Геодезическата експертиза е показала, че скалите са силно напукани, както на повърхността, така и в дълбочина. Мнението на специалистите е, че трябва незабавно да се заздравят. Единият от вариантите е чрез обрушване.

"Общината е обявила обществена поръчка като обхваща трихълмието от Античен театър до църквата "Света Петка". Така, че всички дейности, които са свързани с проектантски мероприятия във връзка със заздравяване на скалния откос, вие знаете тук скалите са сиенитни, са дейности както обезопасяване и от друга страна, за опазване живота и здравето", каза Гергана Костадинова – Общински институт "Старинен Пловдив".

Според доклада съществува риск за жилищните сгради, които се намират в основата на откоса. А точно под него преминава един от най-натоварените булеварди в града. През годините е правено само частично укрепване.

"Нека да се погрижат, защото още от едната страна откъм тунела са заплашителни – аз не съм геолог, не знам какви са индикациите, обаче смятам, че ако там нещо се случи ще бъде фатално, слава богу, че са се задействали", казва Вяра Младенова – служител в църква.

Служителите в църквата на Джамбаз тепе обаче очакват решение на още един проблем – опасните дървета.

"Имаме дървета, които се намират точно над площадката, на която се събираме след литургиите. В неделите след всеки празник, събираме се много хора, включително и деца. Съвсем наскоро в началото на юли имаше инцидент, сухите дървета паднаха върху играещи деца. Само чудо, че се случи това е обяснението, че нямаше жертви. Обаче дърветата продължават да са опасни", обяснява още Вяра Младенова.

Обществената поръчка е на стойност 150 000 лева и офертите се приемат до 8 септември. След изготвянето на проекта, общината може да търси изпълнител и за укрепването.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Николов: Водохващането от Петрохан ще бъде насочено към село Искрец
Николай Николов: Водохващането от Петрохан ще бъде насочено към село Искрец
Как общуват делфините в Черно море
Как общуват делфините в Черно море