НОВИНИ

Започват проверки за "зелени сертификати" от утре

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 24.10.2021
8623
Чете се за: 01:57 мин.
Още
засилени проверки зелени сертификати
Слушай новината

Това беше последният уикенд без глоби по заведенията, ако нямаш зелен сертификат. Обещанието на здравните служби е от утре да започнат засилени проверки и глоби.

За да отговорят на новите изисквания собственици на заведения в Пловдив вече разкриват пунктове за бързи тестове.

Тази вечер за последно клиентите в заведенията могат да го посетят без да бъдат глобени, ако не разполагат със "Зелен сертификат". От утре контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.

Служителите на общинските инспекторати също ще съставят актове. Глобата е от 300 до 1000 лв. за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000 лв.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за "зелен сертификат", също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.

По темата работи екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матей Казийски и Тренто триумфираха със Суперкупата на Италия
Матей Казийски и Тренто триумфираха със Суперкупата на Италия
Везенков бе най-резултатен за победа на Олимпиакос
Везенков бе най-резултатен за победа на Олимпиакос