НОВИНИ

Започват засилени проверки за техническото състояние на училищните автобуси

bnt avatar logo
от БНТ
07:02, 10.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Засилени проверки за техническото състояние и оборудването на училищните автобуси се извършват в областите Варна, Шумен и Добрич преди началото на учебната година. Близо 180 превозни средства ще бъдат проверени до 15 септември. Целта е да се гарантира безопасното превозване на децата до училище.

С особено внимание се проверява правоспособността на шофьорите – дали имат необходимия стаж и документи за извършване на този вид превоз. Инспекторите следят и дали автобусите са снабдени със задължителните предпазни колани и съответства ли броят на седалките на записаните в талона.

Състоянието на гумите се гледа, спирачната система, светлини, оборудване с аптечки, пожарогасители, когато се наложи да се ползват такива средства на пътя, каза Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Варна.

Сред най-честите нарушения са изтекла валидност на документите на шофьора или на удостоверението за техническа изправност на автобуса.

И съответно сме вземали нашето отношение със съставяне на акт за установяване на административно нарушение. Моите виждания са, че последно време няма фрапиращи нарушения, извършени от водачи на училищни автобуси, допълва Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“-Варна.

Иван Иванов превозва ученици в община Ветрино. Споделя, че и тази година ще е трудна, защото трябва да се спазват редица мерки срещу разпространението на COVID-19.

Понякога правим забележки на тези, които стоят отзад, аз не мога да карам и да спра да отивам да му правя забележка. Малко по-надолу си свалят маските, но носят ги, казва Иван.

Проверките на училищните автобуси ще продължат и след началото на учебната година, но вече на пътя. В случай на нарушения, ще се налагат глоби на шофьорите и на транспортните фирми.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между Франция и Великобритания за миграцията през Ламанша
Спор между Франция и Великобритания за миграцията през Ламанша
Първият самолет с чужденци излетя от Кабул след изтеглянето на САЩ
Първият самолет с чужденци излетя от Кабул след изтеглянето на САЩ