НОВИНИ

Байдън към неваксинираните: Какво чакате още? Какво трябва да видите?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
06:12, 10.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън обяви серия от мерки срещу COVID-19, които изискват заетите в големите частни компании с над 100 души персонал да се ваксинират или да се подлагат на седмични тестове. Въвежда се и задължителна ваксинация за милиони федерални служители.

Байдън обеща "лято на свободата" от вируса, но вместо това се стигна до настъпление на Делта-варианта.

Заповедта на президента засяга около 80 милиона американци в частния сектор. Ще трябва да бъдат ваксинирани и 17 милиона здравни работници в повечето медицински заведения.

Държавният глава използва цялата мощ на изпълнителната власт, за да накара сънародниците си да се имунизират. Скоро ще бъде обявен и план за предоставяне на платен отпуск за ваксиниране, така че да отпаднат притесненията за отсъствие от работа заради поставянето на инжекцията или за възстановяване от страничните ефекти. Досега напълно ваксинирани са 53% от американците.

Посланието ми към неваксинираните американци е: Какво чакате още? Какво трябва да видите? Направихме ваксинациите безплатни, безопасни и удобни. Ваксината е одобрена от регулатора. Над 200 милиона американци получиха поне една доза. Бяхме търпеливи, но нашето търпение се изчерпва, заяви Джо Байдън.

Предвижда се двукратно увеличение на глобата за пътуване без маска в самолети, влакове, автобуси - при първо нарушение санкцията вече е 1000 долара, втора постъпка ще се наказва с 3000.

Срещу мерките в плана се обяви Републиканската партия. Очакват се и правни предизвикателства, така че ефектът от новите мерки вероятно ще се усети след месеци.

В седмицата след 20 септември може да започне поставянето на бустерни дози, за които настояват много американци, след като стана ясно, че делта вариантът засяга и напълно имунизирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се НС да гласува бюджета на Здравната каса
Очаква се НС да гласува бюджета на Здравната каса
Затопляне се очаква в близките дни
Затопляне се очаква в близките дни