НОВИНИ

Какво е мнението на историците за 9 септември 1944 г.?

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 09.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

77 години след събитията на 9 септември 1944 г. историческите факти продължават да разделят и обществото, и историците.

Някои от тях наричат 9 септември национална катастрофа, а други смятат, че това е началото на социално-икономически подем в България.

Според историка проф. Пламен Павлов събитията от 9 септември 1944 година категорично са национална катастрофа.

"Нищо противоречиво няма в датата 9 септември 1944 година, тъй като тогава България е окупирана от съветската армия и като съпътстващо мероприятие се извършва нещо като военен преврат. Това води до загуба на суверенитет, води до участие във войната, което до някъде подобрява нашите шансове, но в крайна сметка отново ни запраща в лагера на победените страни. Националната катастрофа на 20 век за нас в най-пълна степен е деветосептемврийската промяна", смята проф. Павлов.

Не са малко и тези, които обаче говорят с възторг за 9 септември. Историкът и археолог Мирко Робов е убеден, че тези събития са сложили началото на невиждан подем за страната ни.

"9 септември, така погледнато, отваря вратата за най-големия социален проект в българската история. Общо взето такива са показателите за 45-годишното развитие на България. Масирано и високо ефективно селско стопанство, мощна и работеща икономика с пазари по целия свят, демографски ръст, какъвто в България никога не е имало. Абсурдно е да се нарече катастрофа", казва доц. Мирко Робов.

Вероятно единственото, което е безспорно, е, че датата 9 септември е исторически факт, който не бива да се забравя: за едни като жесток урок, а за други като пример.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През нощта вятърът ще отслабне
През нощта вятърът ще отслабне
Световноизвестен неврорентгенолог съдейства за уникална операция в болница "Св. Иван Рилски"
Световноизвестен неврорентгенолог съдейства за уникална операция в болница "Св. Иван Рилски"