НОВИНИ

Световноизвестен неврорентгенолог съдейства за уникална операция в болница "Св. Иван Рилски"

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:50, 09.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Уникална операция в неврологията в болница "Св. Иван Рилски". Уникални три операции извършиха днес лекарите там с помощта на световноизвестния неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес. Той е в топ три на неврорентгенолозите в Европа, а в България е дошъл специално, за да помогне за спасяването на няколко българи.

"Беше труден случай. Нямаше възможност да се оперира досега, но с някои новости в медицината днес опитахме... И беше успешно", заяви проф. Ханс Хенкес, неврорентгенолог.

Броим минутите, които им отнемаме, защото знаем колко са им ценни. Като всеки друг техен "обикновен" ден спасяват животи. Днес обаче рискът за пациентите бил огромен. Аневризма в мозъка и 30% шанс да не се събудят.

"Това са едни разширения си представете на съда, където стената е по-слаба. Всеки пулс на сърцето бие в тях. Те или растат, или могат да се спукат. Във всеки един момент. Крайно рисково. Когато седнахме и обяснихме на близките - смятаме, че е по-добре да се направи в по-опитни ръце", каза д-р Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Пращат имейл в Германия до проф. Хенкес.

"През него годишно може би минава най-големият брой аневризми, над 1200 такива случая правят годишно. За сравнение - ние правим около 200 - 250 годишно", заяви д-р Станимир Сираков.

Единият вариант е пациентите да отидат при професора в Германия. Но това бил твърде голям риск за живота им.

"Другия вариант е той да дойде при нас, да направим операциите заедно. Големият плюс е, че тук ние трупаме опит, а той, ако трябва, се включва и помага", каза още д-р Станимир Сираков.

Една операция по-късно професорът вече има мнение за българския екип.

"На световно ниво са. Без да преувеличавам. Справят се наистина прекрасно", каза проф. Ханс Хенкес.

И вярва, че рискът за пациентите е отминал.

"Няма причина да не го вярваме. Засега всичко изглежда добре".

Оптимизъм, който тук не е празна дума. Използват го с мярка и никога лъжливо. Използват го сега - след няколко часа операции и три/четири спасени живота по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е мнението на историците за 9 септември 1944 г.?
Какво е мнението на историците за 9 септември 1944 г.?
Измама в социалните мрежи: Мъж набирал пари за болни деца, превеждал ги в сметка на съпругата му
Измама в социалните мрежи: Мъж набирал пари за болни деца, превеждал ги в сметка на съпругата му