НОВИНИ

Заподозряна за взривяването на "Северен поток" с алиби от България

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:32, 20.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
консорциума северен поток очакват пробивите бъдат спрени понеделник
Слушай новината

40-годишната украинка Светлана У., заподозряна от германските власти, че е участвала във взривяването на руския газапровод "Северен поток" твърди, че е била на почивка в България по време на терористичния акт. Алибито ѝ разкри германският вестник "Ди Цайт". Изданието я описва като: "дребна жена с тъмна коса". Според дейностите ѝ в социалните мрежи тя е украински патриот. След като Русия нахлу в Украйна, тя насърчава помощта за украинската армия в профила си във Facebook. Тя събира пари за бинокли за войниците."

В началото на септември 2022г. от германското крайбрежие на Балтийско море потегля лодката "Андромеда" с 6-ма души на борда. Лодката била наета с 2 фалшиви пасторта - 1 румънски и 1 български. Експлозивите били поставени на дълбочина 80 метра. Разрушаването на газопровода прекъсна доставките за Германия. Преди дни германското разследване разкри, че зад операцията стоят укарински граждани.

В групата били Светлана и нейният приятел Евгений У. "Ди Цайт" го описват като " мъж с почти момчешки вид на около 40 години, с бледа кожа и оредяваща коса. Евгений У. пише на уебсайта на училището за гмуркане, че се е гмуркал край бреговете на Крим от дете. Той също изброява сертификатите си там - включително обучение, необходимо за техническо гмуркане над 40 метра дълбочина."

За лидер на групата се смята украинец с инициали Володимир З. Той все още не е задържан. В запитване на "Ди Цайт" Светлана твърди, че не познава Владимир. А на въпроса за подозрението, че е участвала във взривяването на Северен поток казва: "През септември 2022 г. бях на почивка в България". Светлана и Евгений са заподозрени, но все още не са обявени от гремнаските власти за издирване. Заповед за арест е издадена само за Володимир З. Полската прокуратура потвърди, че през юни е получила европейска заповед за ареста му, издадена от германската федерална прокуратура.

Според германските медии украинският инструктор по гмуркане Володимир З. е живеел недалеч от Варшава. Съгласно правилата на европейската правна взаимопомощ полските власти са имали 60 дни да отговорят на германското искане и да арестуват заподозрения. Междувременно обаче той напуснал Полша в началото на юли, за да се върне в Украйна, съобщи полската прокуратура, която хвърля вината върху германските власти. Според полската прокуратура германските власти не са успели навреме да регистрират заподозрения като издирвано лице, което му е позволило да избяга.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
54-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Русе - Разград
54-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Русе - Разград