НОВИНИ

Нови подробности около германското разследване за саботажа на газопровода "Северен поток"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:07, 15.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

След като разследване в Германия установи, че украинец е основният заподозрян за саботажа на газопровода "Северен поток" - американските издания "Уолстрийт джърнъл" и "Файненшъл таймс" разкриват нови подробности.

Според публикациите, цялата схема е струвала около 300 хиляди долара и е била одобрена от президента Зеленски. Но ЦРУ разбира за плана и го кара да спре. Атака все пак има и е по нареждане на тогавашния командващ украинската армия - генерал Залужни. Украинските власти категорично отричат участие. Какво установи разследването?

Мистериозни експлозии, метанов теч и гейзери във водите на Балтийско море - месеци наред саботажът на газопровода разпалваше конспиративни теории и взаимни обвинения между Москва и Запада. Новината за заповедта за арест беше съобщена първо от шведския вестник "Експресен", германските власти отказват коментар. Заподозреният се казва Володимир Журавлов - 44-годишен. Мъжът е бил последно в Полша, която получава германската заповед за арест, но украинецът напуска страната и се връща в Украйна преди да бъде задържан.

"Малко е странно, че мъжът е издирван от германските власти, но заповедта за арест не е обявена и регистрирана в системата на Шенген. Ето защо той просто напуска Полша безпрепятствено", заяви Пьотр Скиба - прокурор от Варшава.

Според германската обществена телевизия А Ер Де предполагаемите извършители на саботажа са наели германска яхта, наречена "Андромеда" през септември 2022 г. и с нея са потеглили на пътуване в Балтийско море.

Следователите са идентифицирали и двама други украински граждани - мъж и жена. И двамата са опитни водолази и се смята, че те са прикрепили експлозивите към тръбата. На 26 септември същата година взрив недалеч от датския остров Борнхолм предизвика непоправим теч в "Северен поток 1". Германската обществена телевизия А Ер Де съобщава още, че украинските военни или разузнаването са замесени в атаката.

"Това, че заподозряният е украинец е едно, но не може да се вадят заключения, че това означава и участие на определени държави. Това със сигурност трябва да се разследва", подчерта Ралф Щегнер - депутат от Германската социалдемократическа партия.

Швеция и Дания спряха разследването на саботажа на "Северен поток" в началото на тази година. Атаката срещу газопровода беше тежък удар срещу Русия - преди нея тя доставяше 46% от природния газ в Европа, а впоследствие дялът на руския газ падна до 16 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остров Света Анастасия навършва 10 години от обявяването си за туристическа дестинация
Остров Света Анастасия навършва 10 години от обявяването си за туристическа дестинация
Във Варненския залив продължава международната регата за екипажи с килови яхти Кор Кароли
Във Варненския залив продължава международната регата за екипажи с килови яхти Кор Кароли