НОВИНИ

Близо половин милион българи страдат от водните режими в страната

В село Чавдар повечето чешми са сухи повече от месец и половина

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:01, 15.08.2024
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът с водните режими в страната се разраства. Само за месец броят на населените места с режим на водата се е удвоил, показват данните на неправителствения сектор.


От ВиК операторите в страната отчитат, че на режим са 297 населени места, докато данните на Асоциацията на природните паркове са за 458 градове и села с часове и дни на безводие. Между 400 хиляди и 430 хиляди души ежедневно у нас се сблъскват с този проблем. Нека да си припомним, че днес е 15 август 2024 година и живеем в европейска България.

Едното от местата с режим на водата от началото на юли е известното софийското село Чавдар, в което има части, останали на сухо повече от 45 дни.

Над 1100 са жителите на софийското село Чавдар. От месец и половина населеното място е на режим на водата, като в части от селото няма вода повече от 45 дни.

"В Чавдар в този момент е жажда за вода, страх и лъжа, нищо друго няма сега в момента в Чавдар. Нещата не са от днес, от вчера, нещата започнаха 1985 година с бум на дизентерия и затвориха болницата заради Чавдар и 1986 година се направи новият водопровод, какво искаме 2024 година отново ли пак да стане това нещо - бум на някаква епидемия", коментира Таня Илкова.

"Преместих се в горния край на селото и тогава от 1974 година се боря постоянно за водата, сега нямам вода от 45 дена.
БНТ: Откъде взимате вода?
- Вода взимам от съседа, защото има бунар - слагам през пътя маркучи, дъски и се спасявам по някакъв начин", заяви Иван Стоилов.

"Обикаляме - на Бодят, на Златица, на Антон, на Спасово Кладенче, къде има водица да си налеем. Не знам как ще се разреши този проблем, копаха. Ходих при заместник кметицата, тя ми каза - трябва да завали. Добре, но за другите как има, защото в долния край има. За тях как има без да е заваляло, а аз трябва да чакам да завали, за да имам вода", недоумява Василка Василева.

Общината вече е изградила нов водопровод по две от улиците в селото.

"Разрешихме там на около 30 домакинства проблема - в момента имат вода, във високите части на селото няма вода, не достига, просто е намаляло количеството, има я водата, но е намаляло количеството", каза Павлина Павлова, и.д. кмет на община Чавдар.

Според един от общинските съветници в селото, мерките обаче са закъснели.

"Кладенците пресъхват и трябваше да се вземат някакви мерки, за да не остава населението без вода. Общинската администрация излязоха с решение, че вода има и залъгваха хората, вчера съм ходил по всички водоизточници и съм видял, че вода не влиза", заяви Цветан Илков, общински съветник в община Чавдар.

По разпореждане на общината и местното ВиК, всеки ден Симо Симов кара със своята водоноска по четири пъти вода до празните резервоари на селото от съседния град Златица.

"Дълги години безводието мори много села тука в региона, от четири години карахме на село Кърлиево, миналата година имаше с. Църквище, с. Душанци. Миналата година тука също имаха проблем, но той не беше така фрапиращ, както е тази година.

БНТ: По колко литра вода карате?

- По 100 000 литра караме всеки ден за село Чавдар", обясни Симо Симов, собственик на фирма за превоз.

От общината вече търсят решение на проблема. Първата крачка, която ще направят, е да разширят един от резервоарите, за да може да се събира в него повече вода, когато има.

"Ние от месеци наред не седим със скръстени ръце, започнали сме геофизични проучвания за допълнителни водоизточници алтернативни", Павлина Павлова, секретар на община Чавдар и и.д. кмет на община Чавдар.

Почти 100% от мрежата в селото е подменена с нова. И днес обаче местното ВиК продължаваше да търси течове, така че да се гарантира, че няма загуби по тръбите. Търсят се и незаконни включвания.

"По-малко от една трета от водата, която влиза в резервоара, минава през водомерите. Смело мога да кажа, че имат нелегални връзки и това кара хората да използват неразумно водата и оттам идва техният проблем", смята Симо Симов, собственик на фирма за превоз.

От ВиК София са категорични, че трябва да се разработят нови алтернативни водоизточници, тъй като високите температури и недостатъчните валежи може да се превърнат в трайна тенденция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов бой на "Женския пазар", има ранен и седем арестувани
Масов бой на "Женския пазар", има ранен и седем арестувани
Арести във връзка със смъртта на Матю Пери
Арести във връзка със смъртта на Матю Пери