НОВИНИ

Обиски и обвинения: Гайтански и Мавродиев се издирват

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:26, 15.08.2024
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, а Румен Гайтански за подбудител на Мавродиев. Третият обвиняем по аферата с кредита от близо 150 милиона лева е Иван Георгиев, управител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила скандалния кредит. Днес стана ясно, че разследването е започнало още през октомври 2022 година, но е било прекратено. Възобновено е на 12 януари тази година след произнасяне на Върховната касационна прокуратура, която е установила пропуски.

5 години след отпускането на кредита от близо 150 милиона лева и година и 10 месеца след началото на разследването вече има трима обвиняеми.

"Касае се за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. За което е предвидено от 10 до 20 години затвор и конфискация на част или цялото имущество", обясни Деян Захариев, зам.-градски прокурор на София.

От общо тримата обвиняеми - на двама обвиненията ще бъдат повдигнати в бъдеще време - това са бившият шеф на ББР - Стоян Мавродиев, сочен за основен извършител на присвояването, и на Румен Гайтански, сочен за подбудител. Причината - двамата ги няма на известните адреси и не отговарят на телефоните си, за да бъдат призовани.

"Щателно издирване на лицата, за да се установи дали се намират на територията на републиката или са извън страната", каза Деян Захариев, зам.-градски прокурор на София.

На този етап в прокуратурата не са представени данни, които с категоричност да показват, че Мавродиев и Гайтански са напуснали страната.

Има само оперативни данни за преминаване през вътрешна за Европейския съюз граница, но те трябва да бъдат проверени. Доказателства се събират и в момента. Възможно е, както Гайтански и Мавродиев, така и други участници в крупната кредитна афера, да се сдобият с още обвинения.

"А именно визирам "пране на пари". С оглед на паричния поток вследствие на отпуснатия кредит.
- Според КПК, част от парите - 30 млн. лева са послужили за плащане на ТЕЦ Варна към търговска банка, собственици на ТЕЦ Варна ще бъдат ли разпитвани като свидетели, както и служители на "Кристална вода", които са извършили това плащане?
- Това ще бъде подложено на преценка от разследващите органи и наблюдаващия прокурор. Първо трябва да се проследи пътят на паричния поток след отпускането на кредита. Не мога да кажа в момента какво точно и в какъв ред ще бъде извършено", заяви Деян Захариев, зам.-градски прокурор на София.

Единственият от обвиняемите, който е открит, е управителят на "Роудуей кънстракшън" Иван Георгиев.

"Той е задържан в момента за срок от 24 часа. Предстои да бъде направена преценка от наблюдавщия прокурор каква мярка да се вземе", уточни Захариев.

Политическите коментари от последните дни станаха повод от прокуратурата да представят подробности за работата по аферата. Първоначално разследването започва в края на октомври 2022 година за престъпление по служба, след получен в прокуратурата сигнал за отпуснатия на Гайтански кредит. Първоначално работата е възложена на ГДБОП, но те предлагат да се прехвърли на следовател и тогава това е направено.

"След проведено разследване с постановление от 5 май 2023 година наказателното производство по делото е било прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба", подчерта Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Прекратяването е потвърдено и от Апелативната прокуратура и тогава казусът отива на контрол във Върховната касационна прокуратура, която също установява, че доказателства за престъпление по служба няма.

"Но са констатирани пропуски в разследването, съответно и непълнота във фактите по случая, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са били свързани с този кредит", допълни Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Така на 12 януари тази година от Върховната прокуратура отменят постановлението за прекратяване.

"И делото е върнато на наблюдаващия прокурор за продължаване на разследването. Разпитани са свидетели, включително пред съдия. Изискани са допълнителни документи от ББР, от ДАНС, от териториални дирекции на НАП и други действия. Наблюдаващият прокурор е отправил искания към СГС да ни бъдат разрешени тези претърсвания и изземвания", уточни Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Петрова се обърна и към политиците, които коментират работата на държавното обвинение.

"И да призова за ненамеса, политическа ненамеса в нашата работа. Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг. Натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения, да съобразява поведението си с политическите стремежи, е политическа намеса в нашата работа", подчерта Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ