НОВИНИ

В Доха започна нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:15, 15.08.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В катарската столица Доха започна нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на 115 израелски и чуждестранни заложници, оставащи в плен на Хамас. Групировката обяви, че няма да участва в разговорите, но след срещата посредници ще информират нейни представители, базирани в Доха. Израел и Хамас взаимно се обвиняват за липса на резултат, но сега нито една от страните не изключва възможен пробив. Източник на Ройтерс от израелската делегация твърди, че премиерът Бенямин Нетаняху този път е дал значителна свобода на действие по някои от ключовите спорни въпроси.

Преговорните екипи начело с шефовете на Мосад, ЦРУ и египетското разузнаване обсъждат оставащите пречки пред споразумение. Сред спорните въпроси са присъствието на израелски войски в Газа, последователността при освобождаване на израелски заложници и ограниченията за достъп до северната част на ивицата. Хамас отхвърля всякаква роля на Израел и Съединените щати в следвоенното бъдеще на Газа. В същото време групировката е информирала посредниците, че ще продължи участието си в преговорите при наличие на "сериозни" предложения от Израел , които са в съответствие с по-ранни техни инициативи.

Белият дом призова всички страни да седнат на масата, а Израел и Хамас - да постигнат компромис. Според Вашингтон засега няма индикации Иран да е оттегли заплахата си да атакува Израел. Пентагонът вече разположи флотилия и бойни самолети в Близкия изток за защита на еврейската държава. Техеран заяви, че само споразумение за спиране на огъня в Газа ще предотврати пряк ирански удар срещу Израел заради ликвидирането на лидери на Хамас и Хизбула.

Семейства на заложници протестираха пред централата на партията Ликуд на премиера Нетаняху.

Йотам Коен - брат на заложник: "Казвам на преговорния екип - ако не бъде подписано споразумение днес или през следващите дни, не се връщайте в Израел. По-добре останете там, кажете, че Нетаняху осуетява споразумението, че нямате мандат. Нямате причина да се връщате в Израел с празни ръце."

Жителите на Газа също очакват добри новини от Катар на фона на повече от 40 хиляди жертви и поредни израелски удари в Рафа и Хан Юнис.

Ибрахим Мухимар - бежанец от Рафа: "За съжаление, от началото на преговорите премиерът Нетаняху блокира дискусиите като не дава достатъчно правомощия на преговарящите. Надяваме се, че той и неговото правителство ще подходят по начин, който позволява намиране на решение, защото на хората им дойде до гуша от войната."

Охранителят на Хамас, убил израелски заложник в понеделник, е действал като акт на отмъщение и против инструкциите след като е научил, че двете му деца са загинали при израелски удар. Това заяви говорител на въоръженото крило на палестинската групировка Бригади ал Касам. Времето на публикуване вероятно е опит за засилване на натиска върху Израел за преговорите в Доха. В навечерието им Хамас и по-малки фракции повториха позициите си- пълно изтегляне на израелските сили от Газа, вдигане на блокадата, отваряна не на контролните пунктове и реконструкция на анклава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават преговорите между "Булгаргаз" и "Боташ"
Продължават преговорите между "Булгаргаз" и "Боташ"
Вертолет Ми-17 и 21 военнослужещи помагат за овладяването на пожара край Сливен
Вертолет Ми-17 и 21 военнослужещи помагат за овладяването на пожара край Сливен