НОВИНИ

След пожара: Фирма за пансион за животни стопанисвала незаконния хоспис в Банкя

Управителката на мястото беше задържана за 24 часа

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:15, 15.08.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза за БНТ заместник-министъра на труда и на социалната политика Лазар Лазаров. В хосписа вчера пламна пожар и един човек загина. Управителката на мястото беше задържана за 24 часа. След проверка Агенцията за качеството на социалните услуги е изпратила сигнал до всички компетентни органи, за нелегалната дейност на обекта, но мерки не са взети.

Никой не е знаел, че етаж от къща в центъра на Банкя се използва за настаняване на възрастни и болни хора. Сградата е частна, но до нея има свободен достъп, условията в незаконния дом за стари хора изглеждат приемливи, щетите от пожара не са големи. По обяд на мястото имаше екип от следователи от "Криминална полиция".

Местните жители разказват, че преди в сградата да има нелегален дом за стари хора, вътре са нощували бездомници.

Димитър Димитров: "Имаше някакви фирми, аз кабелната съм си плащал там и спяха разни наркомани чат пат. - Кой ги е пускал? - Е то беше разтворено."

Сградата е на три етажа и е паметник на културата, някога тук е имало дом за деца без родители, в момента на първия етаж има служба по геодезия и кадастър, на втория няколко лекарски кабинета, а на третия е незаконния дом за стари хора.

Не е ясно как е регистриран незаконният дом за възрастни хора в Банкя, това каза за БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Според него, този тип дейност трябва да бъде инкриминирана, защото сега наказанията са само административни:

"След като се наложи глоба, има случаи, в които те продължават, ние отново отиваме, а понякога е възможно и друг подход, затваря се обекта и се отваря в близост."

След направената проверка от Агенцията за качеството на обществените услуги през юли е установено, че на адреса пребивават 11 лица. При вчерашният инцидент те са били 5, затова и зам.-министър Лазаров смята, че са се подготвяли за местене:

"Става ясно, че не можем да установим собственик, не можем да установим фирма, предоставен е ЕИК на фирма, обаче под това излиза регистрация на пансион - пансион не за хора, а за животни.

И полицията се оказва безсилна, още снощи е задържана управителката на незаконния дом, но правомощия за затварянето му реално няма никой, защото това не е лицензирана социална услуга и работи на принципа на хотел. И не на последно място излиза в пъти по-евтино от лицензирана подобна услуга.

"Вероятно възникват някакви въпроси, кой и защо следва да затвори този незаконен дом - това са въпроси към други институции, но не и към МВР", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Кметът на Банкя Рангел Марков, оказа се, разбра от медиите за нелегалния пансион:

"И честно казано, не знам кой би трябвало да ме информира, тъй като това се оказа незаконен дом. Юни месец е имало проверка от социалното ни министерство и те не са ни информирали, че на нашата територия има такъв, а смятам, че би следвало, тъй като на практика ние сме на терен."

Възрастна жена остава с опасност за живота в "Пирогов", останалите три жени, които са живели в къщата в Банкя са настанени в две институции. Едната в дом "Надежда" на ул. "Пиротска", но близките ѝ вече са я прибрали вкъщи, а останалите две в "Зона Б5". В България има 120 лицензирани места, които предлагат социалната услуга, в София са 29. 66 000 души пък имат правото да получат домашна подкрепа по програмата за социален патронаж.

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ