НОВИНИ

Протести "за" и "против" забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училище

протести против забраната пропаганда нетрадиционна сексуална ориентация училище
bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 15.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Протестиращи срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование се събраха под прозорците на президентството. С промените се забранява пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения.

Протестът е под надслов "Вето на закона на омразата", въпреки че стана ясно, че държавният глава е обнародвал промените. Протестът протича при изключително засилено полицейско присъствие.

"Това е закон на омразата, още повече, че той е напълно копиран от Русия, който от забрана в училище да се говори за ЛГБТИ хората прерастна на забрана навсякъде да се говори за ЛГБТИ хората, което много се надявам да не се случи и тук", каза Глория Филипова.

"Понятието за пропаганда е толкова широко дефинирано, че не ставя ясно какво ще бъде забранено. Ситуацията става изключително рискова за деца, за учител, особено такива, които са "за" различна сексуална ориентация или дори само изглеждат така", коментира Лилия Бабулкова.

По същото време в центъра на София се проведе и протест, организиран от "Възраждане" под надслов „НЕ на джендър пропагандата! Да на нормалността!".

"Протестът, който ние организираме в защита на нормалността, на децата и семейството, срещу опитите да бъде прокарвана както в училище, така и в общесвото ни като цяло античовешката джендър идеология", каза Костадин Костадинов - лидер на "Възраждане".

"Ние искаме децата ни да не бъдат подложени на външно вмешателство, на натиск, на неща, които са против тях, защото това нещо да бъдат питани какви искат да бъдат и как се определят в една ученическа възраст е против тях", категорична е Виолина Динева.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът на 7 август.

Репортери: Йоана Миланова и Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бащата на Ламин Ямал благодари за подкрепата в социалните мрежи
Бащата на Ламин Ямал благодари за подкрепата в социалните мрежи
Обиски и обвинения: Гайтански и Мавродиев се издирват
Обиски и обвинения: Гайтански и Мавродиев се издирват