НОВИНИ

Президентът Радев е подписал указа за промени в Закона за училищното образование

румен радев влиза отново пилотската кабина
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 15.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното събрание промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът на 7 август. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане“.

„Нетрадиционна сексуална ориентация“ са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание. Текстът подкрепиха 135-има депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

След решението на парламента граждани се събираха на протести пред сградата на Народното събрание в столицата.

Общо 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени на 12 август в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Мумбру е новият старши треньор на националния отбор на Германия по баскетбол
Алекс Мумбру е новият старши треньор на националния отбор на Германия по баскетбол
Цветният килим се завръща на "Гран плас" в Брюксел (СНИМКИ)
Цветният килим се завръща на "Гран плас" в Брюксел (СНИМКИ)