НОВИНИ

НПО: Президентът да наложи вето срещу забраната в училище да се говори за различна сексуална ориентация

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
16:51, 12.08.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Неправителствени организации настояват президентът Румен Радев да наложи вето срещу забраната в училище да се говори за различна сексуална ориентация.

Според коалиция "Заедно срещу насилието" гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека.

Недоволството е след приетия от депутатите на 7 август закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

В него се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване на идеи и възгледи, които са свързани с нетрадиционна сексуална ориентация.

Над 7000 са събраните подписи за налагането на вето, които бяха внесени в президентството. Според неправителствените организации така приет този закон противоречи на Конституцията и застрашава свободата на изразяване. Подписката беше внесена в президентството от Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"Поредица от депутати правят популистка предизборна кампания и това мисля, че е ясно за всички в държавата. Да се насажда омраза в българското общество, което така или иначе вече е популяризирано, да се отричат абсолютно вродени неща и неща, които не могат да бъдат забранени със закон, е, за мен лично като правозащитник, е повече от смешно, но в момента бих казала, че е трагично", заяви Деница Любенова.

Oт фондация "Консервативно общество" определят темата като политическа, а не социална. Според тях пример за това е Америка, където са приети над 300 закона срещу ЛГБТИ образованието.

"Това, което се пропагандира, е цял един пакет от възгледи, чисто политически, наречени ЛГБТИ идеология, ЛГБТИ движения, но това нещо като един голям пакет ние вече виждаме как се преподава да речем на запад, как имаш класни стаи, в които почти не можеш да видиш стая без знаме на дъгата, повече отколкото има националния флаг. Има цели програми, които са насочени изцяло към това да се тласкат децата не към това да си сменят сексуалната ориентация, а да си сменят политически обществените възгледи по тази тема", коментира в ефира на БНТ Кристиян Шкварек.

Държавният глава има 15-дневен срок за решението си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гъст дим на АМ "Струма": Голям пожар избухна край бобошевското село Блажиево
Гъст дим на АМ "Струма": Голям пожар избухна край бобошевското село Блажиево
Приеха в болница олимпийски шампион от Париж
Приеха в болница олимпийски шампион от Париж