НОВИНИ

Парламентът забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Николай Минков
от Николай Минков
15:39, 07.08.2024 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След повече от 4 часа дебати и бурни скандали Народното събрание забрани в училищата да има пропаганда, популяризиране или подстрекаване, пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Промяната в Закона за образованието беше внесена от "Възраждане" и подкрепена на първо и второ четене от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС, ИТН, "БСП за България". Против гласуваха от 20 депутати ПП-ДБ , двама от ГЕРБ. Въздържаха се 10 депутати от ПП-ДБ и трима от ГЕРБ-СДС.

Недоволни от промяната се събраха на площад "Независимост". Те определиха поправките като дискриминация.

Според протестиращите промените, определени от тях като закон на омразата, ще доведат до насилие срещу учениците с нетрадиционна сексуална ориентация.

Ето и част от дебатите в зала:

Костадин Костадинов - "Възраждане": Имаме проблем и то - много голям. Сега ще го спрем в зародиш, за да не може никога, никой, по никакъв начин да се опитва да прави това, което правят с децата в другите държави, защото не е хуманно и е античовешко да се пропагандира нетрадиционно сексуално възпитание в училищата. Това е античовешка идеология. И с този малък текст в закона ще погребем и ликвидираме тази идеология в зародиш.

Явор Божанков, ПП-ДБ: "Този законопроект, който предлагате е единствено предизборен популизъм, грозна хомофобия и грозно разделение в обществото. Нашата ПГ ще остане защитник на парламентарната практика, че не бива по този начин да се приемат законопроекти. Не ставайте жертва на проруската "Възраждане".

Йордан Цонев, ДПС: "ПГ на ДПС ще подкрепи предложения законопроект. Това е важна част от възпитанието на децата и няма как да останем безразлични по тази тема. Най-голямото основание, че голяма част от българския народ споделя това мнение за обучението на децата ни. Споделяме и мотивите на вносителите, което се базират и на текст от Конституцията, където се казва, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Искам да се спра и на нещо друго.

Традиционните религии са консервативни по тази тема, тъй като устоите на човешкия род се крепят върху семейството, бракът между мъж и жена и продължаването на човешкия вид са на тази основа. И да бъдем категорични, че в нашите училища няма място за такъв тип образование и това няма нищо общо към толерантността на различните. Децата се друго. Те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони".

Корнелия Нинова, "БСП за България": "Уважаеми българи, никого няма да изненадам с това, което ще кажа, защото го повтарям 7 години. Не пипайте децата! Долу ръцете от българските деца.

Всичко започна през 2017 с опита на ГЕРБ да се ратифицира Истанбулската конвенция. Гордея се, че БСП спря тази конвенция. Видя се, че сме прави, защото по-късно и Конституционният съд, и БПЦ, и Мюфтийството се обявиха против нея. Освен мъж и жена, не може да има трети пол. За тези 7 години се стигна до 48 разнообразни форми на пол. Това е извращение".

Андрей Чорбанов, ИТН: "Г-жо председател, преди да се изкажа, да попитам дали е дискриминационно да декларирам конфликт на интереси. Аз се определям като хетеросексуален мъж и съблюдавам традиционни ценности. Специалист съм по генно и клетъчно инженерство и имам прекрасна представа какво е пол. И съм православен християнин и това определя позицията, която ще защитя.

Ние сме толерантни като общество и не смятам, че у нас има дискриминация към хора с нетрадиционни сексуални разбирания. Категорично сме за това, че в училищата не може да има нищо което да се пропагандира".

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: "В комисията го подкрепихме този законопроект не защото не сме европейци, не защото толерираме Путин, а защото това е нашето разбиране за това в какво общество трябва да живеем. И смятаме, че нашите деца не трябва да са обект на такива влияния. Смятам, че нашите деца ще живеят в по-добро общество след 30 години, ако сега не допуснем такива влияние в училищната среда.

По-голямата тема обаче е каква образователна система да направим, така че децата да станат по-добри хора и това е една малка стъпка в тази посока. Едно от нещата е да включим предмета "религия" в учебния план, с опция който не иска религия, да има алтернативен час по етика и възпитание. Има го в почти всички страни на ЕС".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три областни администрации ще имат втори заместник областен управител
Три областни администрации ще имат втори заместник областен управител
Шиникова се класира за осминафиналите в Загреб, Каратанчева отпадна
Шиникова се класира за осминафиналите в Загреб, Каратанчева отпадна