НОВИНИ

“Отвивам, завивам - няма!” - въведоха воден режим в Бургаско

ldquoотвивам завивам rdquo въведоха воден режим бургаско
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
14:39, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Режим на водата е въведен в няколко населени места на територията на две общини в Бургаско - Карнобат и Сунгурларе. Причината е високите летни температури, които водят до засушаване на местните водоизточници. В някои от селата проблемът в последно време се е задълбочил и водата е спряла нацяло. Как се справят жителите с безводието разказваме в следващия репортаж.

Кръстина живее в сунгурларското село Вълчин - едно от населените места, останали без вода вече втори месец.

“И миналата година беше така и по-предната беше така, но като тази година като че ли не е било. От юни месец. Предишните години по-късно спираше", разказва Кръстина Тодорова.

В селото живеят предимно възрастни хора. Налага се да носят туби на ръка, напълнени от селската чешма. Събира се и всяка капка дъждовна вода.

“Тубите са 11, кофите са 8. Мъчим се и това е. Пералнята изгоря, не знам дали заради водата. Бойлера го включих вчера, защото имаше вода и накрая с тубите пак се изкъпахме, защото през деня трябва да има и ето-чешмата е празна”, каза Кръстина Тодорова.

“И си купуваме от магазина. Какво да правим? Иначе не става. Кучешки живот, как да живеем? Вътре не можеш да влезеш да се изкъпеш. Бойлерът ми е изключен, пералнята ми е изключена, всичко е изключено”, оплаква се Апостол Стоянов.

Поради засушавания обемът в местните водоизточници е спаднал наполовина. Затова община Сунгурларе е издала заповед от 22 юли за въвеждане на воден режим в 5 села от 7:00 ч. сутринта до 19:00 ч. вечерта.

“Някъде решението е, че трябва да направим довеждащ водопровод от деривацията на яз. Камчия, а пък някъде, където няма възможност, може би решението е да бием сондажи. Предполагам, че тук в най-скоро време може би до година ще имаме решение по тези проблеми”, посочи Димитър Гавазов, кмет на Община Сунгурларе.

В съседната община Карнобат 10 села също са минали на воден режим. На централния площад в село Драганци е разположена тази водоноска, от която жителите могат да се снабдят с вода.

Румяна казва, че проблемът с водата е от години. Затова семейството й прави скъпа инвестиция.

“Бихме сонда, имаме и кладенец и така се справяме. Имаме и хидрофори. Някъде около 9-10хил.лв са всичките неща”, обясни Румяна.

От водоснабдителното дружество в Бургас заявиха, че проблемът не е в тях, тъй като селата се снабдяват от собствени водоизточници. А хората не знаят кой е денят, в който ще потече вода от чешмите им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Истории от Париж - Ивет Лалова и екипът на БНТ зад кадър
Безкомпромисна Елеонора Тонева спечели престижен турнир по тенис на сингъл за девойки до 16 г.
Безкомпромисна Елеонора Тонева спечели престижен турнир по тенис на сингъл за девойки до 16 г.