НОВИНИ

Работи се по всички версии за взривовете край Елин Пелин, подробните огледи предстоят (ОБЗОР)

Няма опасност от взривяване на последния склад с пиротехника

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:36, 28.07.2024
Чете се за: 08:15 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурори и следователи днес влязоха на територията на взривените край Елин Пелин складове и откриха телата на двамата в неизвестност след инцидента. Предполага се, че това са 22-годишният син на собственика на склада и 60-годишен мъж, служител на фирмата. Така жертвите на експлозиите стават четири.

За повече или по-малко вероятни версии още е рано да се говори. Работи се по всички - от случайно възникнало събитие, през небрежност до умисъл - като за версията умисъл до момента няма събрани данни, но разследващите не я подценяват, поне до момента, в който експертизите дадат отговорите на ключови въпроси.

Пет от складовете са сериозно разрушени, а в близост до помещението, което е служило за офис, са открити две тела. Тяхната самоличност на този етап не е известна. Потвърди се и информацията, която вчера първо БНТ съобщи - че има и двама оцелели. Това са 20-годишен младеж, помощник на доц. Петър Шишков и охранителят, който е бил на работа в четвъртък вечерта.

Неделя, 10.30 ч., 64 часа след първия взрив става възможно прокурори, следователи и експерти да влязат на територията на складовете за фойерверки край село гара Елин Пелин.

"По време на огледа бяха открити две тела, като и двете бяха силно овъглени. Единият труп категорично е на мъж, според съдебния медик, който също присъстваше на огледа", каза Наталия Николова, окръжен прокурор на София.

Аутопсия ще даде отговор за пола на второто намерено тяло. Единственият вариант да бъде установена самоличността им е с ДНК експертиза.

"Едното тяло беше намерено под бетонов елемент, затиснато. И двете тела бяха в близост до сервизното помещение на самата фирма. Това, което беше затиснато, беше доста повече овъглено от това, което не беше затиснато", коментира още Наталия Николова.

На този етап се работи по всички възможни версии за възникване на взривовете - човешка небрежност, дефект на изделие, техническа неизправност, случайно стечение на обстоятелства. За момента все още не се изключва и версията за умишлено причиняване на взривовете.

"След назначаването на огромен брой експертизи и тяхното заключение ще можем да бъдем по-конкретни във версиите", каза Наталия Николова, окръжен прокурор на София.

"Кой и защо е бил там, по какви причини, каква е била организацията на работа, какво е количеството на пиротехническите изделия, дали съответства на подзаконовите и законовите нормативни актове... Като аз ви уверявам, че Националната следствена служба ще направи всичко възможно да започне оттам - от разрешителното за изграждането на този склад, дали са спазени всички условия, дали е построен този склад, както изискват правилата. Количеството на пиротехнически изделия, което се е съхранявало. Просто са предприети всички действия да се изискат документите, да се разпитат свидетели", посочи Ивелина Христова, и.ф. директор на Националната следствена служба.

Ще бъде назначена и техническа експертиза на самите взривени сгради, за да се установи дали те са изградени според проектите или са допуснати нарушения по време на строежа.

До момента разпитаните свидетели са осем. Сред тях са трима основни - собственикът на складовете, охранителят, който е бил на работа по време на взрива, както и 20-годишно момче. Според източници на "По света и у нас" то е пристигнало в складовете заедно с доц. Петър Шишков и след възникването на взривовете е успяло да се прикрие, а след това и да се отдалечи.

"Той е наистина късметлия, първо това да кажем. Да е живо и здраво това дете. Реално той присъства, по негови думи, 10, 15, 20 минути на всичко, което се случва вътре и през този период от време той съумява, обажда се на 112, откъдето колегите му казват, че знаят за случая, насочени са екипи. И това е второ обаждане реално", коментира Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

След първоначалния шок младежът се е прибрал в дома си, но час по-късно от полицията са го открили и са го върнали в близост до инцидента, за да бъде разпитан незабавно.

"Аз лично разговарях с момчето, тогава, когато го докарахме тук при нас. Изключително интелигентно дете ми изглежда. Много компетентно в тази област. Може и да е студент на хората, които са били тук, но за съжаление вече не са сред живите", каза още министърът.

С показанията си от четвъртък вечерта 20-годишният младеж и собственикът на склада са успели да ориентират експертите по взривове, както и пожарникарите, за да планират изграждането на просеки около шестия склад, поставянето на защитни панели и термопяна и така да го предпазят от взривяване. Именно в това помещение се съхраняват по-мощни фойерверки.

"Това са пиротехнически изделия, четвърти клас за професионална употреба, които са всякакви по вид. Тип "Боракс" имаше най-много. От сравнително малките диаметри, до по-големите диаметри. За заря, професионална пиротехника, за всичко се ползва. Кинозаснемане, зарите, които виждате по Нова година. С нея право имат да работят специалисти с разрешителни", обясни Кирил Желев, СОБТ.

В днешния ден шестият склад е допълнително обезопасен, за да се избегне напълно рискът от взривяване. Предстои в следващите дни пиротехниката от него да бъде преместена във военен склад.

Започна и изграждането на просеки в полето със слънчоглед около складовете, така че пожарни безопасно да започнат обливането с вода на петте взривени халета. Така експертите се надяват във вторник да могат да започнат и подробните огледи. Пътят между село гара Елин Пелин и град Елин Пелин остава затворен поне до утре сутринта.

От МВР предупреждават, че след отварянето на района за свободен достъп в околността могат да бъдат открити пиротехнически изделия. Те не трябва да бъдат пипани и прибирани, а за тях трябва да се съобщава на полицията. Все още продължават слаби взривове, но опасност вече няма. Измерванията за чистотата на въздуха показват, че замърсяване няма.

По темата работиха: Иво Никодимов, Виктор Борисов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по волейбол загубиха и втората контрола срещу Финландия
Националите по волейбол загубиха и втората контрола срещу Финландия
Калояна Налбантова пред БНТ: Надявам се на по-добър мач във вторник (ВИДЕО)
Калояна Налбантова пред БНТ: Надявам се на по-добър мач във вторник (ВИДЕО)