НОВИНИ

Изслушването на подсъдимия за фалита на КТБ Цветан Василев скара депутатите

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:50, 15.08.2024
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Изслушването на подсъдимия за фалита на КТБ Цветан Василев в парламента предизвика много високо напрежение сред депутатите. Макар и със затруднения, включително и технически - Василев, който продължава да се намира в Сърбия беше изслушан чрез видеовръзка.

Като "технически организатор" на подготовката за удара срещу КТБ - така Цветан Василев определи Пепи Еврото. Според него - Делян Пеевски пък е вдъхновителят на удара срещу банката. Смята още, че именно тези, които са инсталирали Гешев, са го отстранили като главен прокурор.

С удължаването на пленарното заседание комисията за Нотариуса и Пепи Еврото беше под въпрос. А с това и изслушването Цветан Василев по Вайбър.

"Администрацията на Народното събрание направи усилия да попречи на работата на временната комисия. Ние, като членове на временната комисия, сме осигурили тази техническа възможност за осигуряване на нормалната работа на комисията", каза Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Корупцията не се бори, като се разхождаме из парламента с тонколонки все едно сме на къмпинг", отбеляза Георги Георгиев - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Възраждане" поискаха проверка на кворума. Такъв нямаше и в почивката в уречения за комисия час 14:30 връзката с директора на фалиралата КТБ Цветан Василев, който от години пребивава в Сърбия, беше осъществена.

"Към настоящия момент не мога да кажа кога ще започне заседанието на временната комисия", каза Надежда Йорданова - депутат от ПГ на ПП-ДБ.

"Благодаря ви за усилията", заяви Цветан Василев.

Втори път липса на кворум, едночасова почивка и комисия. Цветан Василев изчака 20 минути обидите между депутатите.

"По кой точно ред от вътрешните правила решихте, че издирвано лице от Интерпол с червена бюлетина, аферистът на века, престъпник, който се издирва от Интерпол из цяла Европа, който се укрива в близка на Кремъл държава, вместо Надежда Йорданова да ви казваме руската матрьошка Йорданова?", коментира Хамид Хамид- ДПС.

"Господин Хамид, фантазиите ви летят този следобед. Ако някой във времето на фалита на КТБ може да е най-наясно с отношенията вътре и връзките, явно това е ДПС", смята Надежда Йорданова.

В началото на изслушването Цветан Василев отговори на Хамид Хамид.

"Аз не съм престъпник, а съм обвинен, при това съм обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше изхвърлен заради уронване на имиджа на съдебната власт. Не съм издирван от Интерпол", категоричен е Цветан Василев.

На въпрос кой стои зад инициалите ДП1 в документите по делото, Василев обясни, че КТБ кредитирала активно проекти на семейството Пеевски - Кръстева до средата на 2013 г., когато Василев разбрал, че Делян Пеевски няма намерения да си връща кредитите.

"От тогава са свързани вероятно и тези мои кратки резолюции. Тези кредити не са били особено добре обезпечени и ние поискахме допълнителни обчезпечения, което той отказа. Паралелно са се движели процедурите в столичното следствие и прокуратурата, воден от неговия приятел Петьо Петров - Еврото", каза още Цветан Василев.

Василев каза, че познава Пепи Еврото лично, запознал се с него чрез Пеевски, дори тримата имали апартаменти в една и съща сграда в Банско. Според Цветан Василев именно Пепи Еврото е главният технически организатор на подготовката за удара срещу КТБ.

"Нямам съмнение кой е вдъхновителят - това е Делян Пеевски, а интелектуалният изпълнител - Пепи Еврото, той не е просто изпълнител - той е интелектуален изпълнител", подчерта Цветан Василев.

И допълни, че "тези, които инсталирали Гешев", те го отстранили като главен прокурор като ги назова.

"Онези, които контролират ВСС - Делян Пеевски и Бойко Барисов", заяви Цветан Василев.

От ДПС прочетоха какви са обвиненията срещу Цветан Василев.

"Ръководената от вас ОПГ, извършвайки 146 престъпления е източила 3,6 милиарда на вложителите. С тези пари ли финансиране тези две руски партии - ПП-ДБ и "Възраждане"? Кога ще се явите пред българското правосъдие да отговаряте за тази щета?", попита Хамид Хамид-ДПС.

Василев изброи компании, чиито собственик са били дъщерни фирми на КТБ.

"А доказателство за това, че фирмите са имали общо с КТБ е фактът, че за всяка една от тях са постъпили някакви, макар и минимални средства, в масата на несъстоятелността, която е управлявана и е изцяло под контрола на вашия бос - господин Пеевски", заяви Цветан Василев.

Делян Пеевски, Лозан Панов и Калин Стоянов не дойдоха на изслушването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 15.08.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 15.08.2024 г., 20:50 ч.
Александър Зверев постигна победа №50 през сезона на старта в Синсинати
Александър Зверев постигна победа №50 през сезона на старта в Синсинати