НОВИНИ

Изслушват Цветан Василев в комисията за Нотариуса и Пепи Еврото

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:09, 15.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
започна изслушването цветан василев комисията нотариуса пепи еврото
Слушай новината

Цветан Василев е на изслушване в парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Василев не е присъствено на заседанието, а е изслушван онлайн.

Началото на изслушването се забави заради размяна на обидни реплики между ДПС и ПП-ДБ.

"Аз не съм престъпник, а съм обвинен от бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше изхвърлен заради уронване на имиджа на съдебната власт. Не съм издирван от Интерпол, през 2022 г. Интерпол ме свали от листите", заяви в началото Цветан Василев.

Той отбеляза, че до средата на 2013 г. КТБ е кредитирала активно проекти на семейството на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, включително и някои съвместни проекти.

"Всички индиректни кредитирания от банката към негови фирми бяха заведени за отчетност в ежедневна справка, която главният счетоводител на фирмите изготвяше всеки ден, за да мога да следя размера на дълговете, за които трябва да отговарят фирмите на Пеевски. Принуждавах се да финансирам и бизнес начинания, за да изплаща своите дългове с медии. Това до 2013 г., когато разбрах, че Пеевски няма намерения да си връща кредитите. След разговори с него започнаха преговори, за да започнем да си изчистваме отношенията", обясни Василев.

Петьо Петров-Еврото е главният технически организатор за удара срещу КТБ и впоследствие повдигането на обвиненията, направени от бившия главен прокурор Иван Гешев, каза още Цветан Василев.

"Еврото е главният технически организатор на подготовката за удара срещу банката и в последствие повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев. Каква е била организацията на "Осемте джуджета" - не мога да кажа - той съществува след напускането на Пепи Еврото от следствието. На практика изнесено бюро за контрол над прокуратурата. Явно на Пеевски вече не му е било удобно да приема прокурори в хотел "Берлин". Нямам съмнение кой е вдъхновителят - това е Делян Пеевски, а Пепи Еврото не е интелектуален изпълнител", посочи Василев.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Голяма Богородица в родопското село Широка лъка (СНИМКИ)
На Голяма Богородица в родопското село Широка лъка (СНИМКИ)
Канабис за над 1 млн. лева задържаха митнически служители на "Калотина"
Канабис за над 1 млн. лева задържаха митнически служители на "Калотина"