НОВИНИ

Заради високите цени: Работодателите настояват за спешна среща с премиера

рекорден ръст потреблението ток празниците
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 04.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Незабавна среща с премиера Кирил Петков поискаха национално представителните работодателски организации във връзка с високите цени на тока и природния газ.

В писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера Асен Василев работодателите изтъкват, че многократно са изпращали искания за среща, на която да се обсъдят решения в подкрепа на бизнеса, но нямат нито отговор, нито насрочена среща.

Писмото е подписано от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, а като поръчители са изброени и останалите национално представителни работодателски организации - БСК, БТПП, КРИБ И ССИ.

Според работодателите липсва диалог с изпълнителната власт, както и работещи решения за преодоляване на рисковата ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители.

"Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас", се казва в писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера Асен Василев.

Работодателите предупреждават, че при тази ситуация много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа. Според тях има риск и от загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване.

Те настояват за незабавна среща, на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.

"Призоваваме Ви за максимална бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции в незабавен и конструктивен диалог с нас, тъй като вярваме, че само по този начин може да бъдат намерени решения. Ние не искаме да водим диалог през медиите", се казва още в писмото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров отпадна във Форли, Андреев влиза в основната схема като "щастлив губещ"
Лазаров отпадна във Форли, Андреев влиза в основната схема като "щастлив губещ"
Фейгин и Луполоувър ще представят България на Европейското по фигурно пързаляне
Фейгин и Луполоувър ще представят България на Европейското по фигурно пързаляне