Зариф: Инцидентът в Натанз е „ядрен тероризъм“

от БНТ , Източник: БГНЕС
10:31, 13.04.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
зариф инцидентът натанз bdquoядрен тероризъмldquo
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че блокадата на работата на съоръжението е "опасен и безразсъден саботаж".

Иранският първи дипломат определи инцидента в ядреното съоръжение в Натанз като "ядрен тероризъм", който "няма да остане ненаказан".

Той подчерта, че предприетите от персонала "навременни и професионални мерки за ограничаване" на щетите са помогнали да се предотврати "човешка и екологична катастрофа".

"Умишленото насочване към силно чувствително защитено ядрено съоръжение - с висок риск от потенциално изпускане на радиоактивен материал, представлява безразсъден престъпен ядрен тероризъм", пише Зариф в писмото, чието съдържание той сподели на страницата си в Туитър.

Инцидентът предизвика остри реакции от страна на ирански официални лица, които видяха зад него дългата ръка на Израел, което беше подкрепено и от публикации в израелските медии.

Зариф припомни, че през 2020 г. няколко израелски официални лица „са заплашили да извършат такава операция, за да предотвратят възстановяването на иранската ядрена програма, имайки предвид текущите усилия между Техеран и западните държави за спасяване на споразумението от 2015 г., известно като Съвместен всеобхватен план за действие", пише информационната агенция „A News”.

"Ислямска република Иран си запазва правото да предприеме всички необходими мерки за защита на своите граждани, интереси и съоръжения срещу всякакви терористични или разрушителни действия", пише още в писмото до Гутериш.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дуейн Джонсън ще се кандидатира за президент на САЩ
Дуейн Джонсън ще се кандидатира за президент на САЩ
Паркиране до 3 часа в синя зона за хората с увреждания в Благоевград
Паркиране до 3 часа в синя зона за хората с увреждания в Благоевград