НОВИНИ

Зашеметяващо второ полувреме донесе титла №7 на Панатинайкос в Евролигата

Селекцията на Ергин Атаман матира Реал Мадрид с 95:80 на финала, изигран в "Юбер Арена", Берлин.

зашеметяващо второ полувреме донесе титла панатинайкос евролигата
Снимка: X / @campelones
bnt avatar logo
от БНТ
23:25, 26.05.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Панатинайкос е новият господар на Евролигата. Селекцията на Ергин Атаман матира Реал Мадрид с 95:80 на финала, изигран в "Юбер Арена", Берлин. Гръцкият отбор изпитваше трудности срещу мощта на испанците през първото полувреме, но през второто се преобрази и в двете фази, за да вземе нещата в свои ръце и да детронира действащите шампиони в най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент.

Така Панатинайкос добави във витрината си трофей №7 в турнира на богатите, като той е първи 2011 година насам. Ергин Атаман пък печели трети пореден финал, в който участва, след триумфа през 2021 и 2022 г. с Анадолу Ефес.

От своя страна съставът на Чус Матело не успя да развали проклятието и да се превърне в първия отбор, който печели както редовния сезон, така и златото в Евролигата. Така мадридчани се задоволиха със среброто, което е десето в историята им.

Ели Ндиайе, Джанан Муса и Факундо Кампацо често караха гръцката защита да страда в откриващите минути, като по този начин отвориха пътя на символичните домакини към едноличното водачество. Точните мерници на Кендрик Нън, Йоанис Папетрору и Костас Слукас се погрижиха да измъкнат символичните гости от тежката ситуация, но нападението испанците ставаше все по-страховито, а на сцената изгря Серхио Родригес, който им помогна да си издействат аванс от 11 точки в края на встъпителния период.

Лидерството остана в ръцете на мадридчани и в началото на следващата десетка, а присъствието им под коша се усещаше осезаемо. Усилията на Матиас Лесор, Джериан Грант и Слукас, както и по-солидното лице в защита, предоставиха възможността на гърците да си стъпят на краката. “Зелените” обаче не бяха готови за Муса и Кампацо, които направиха така, че “белите” да се оттеглят в съблекалнята при 54:49.

“Детелините” показаха, че място за отстъпление няма и в хода на третата част за първи път влязоха в ролята на лидери със съдействието Слукас и Нън. “Лос бланкос” загубиха мощта си в офанзивен план и верните им решения се брояха на пръсти. “Зелените” се възползваха максимално от шока в лагера на своите съперници и си извоюваха 3-точков актив след 30 минути игрово време.

Нън и Грант удължиха властването на тима от Атина, който в откриващите моменти на заключителната четвърт започна да гледа все по-смело към победата. Проблясъци на Серхи Люл и Марио Хезоня върнаха усещането за интрига за отрицателно време, но горещата ръка на Слукас рядко изневеряваше. Впоследствие Константинос Митоглу и Нън напомниха за себе си, с което наклониха везните в полза на гърците във финалните акорди.

Костас Слукас бе големият герой за "зелените", отчитайки се с 24 точки, включително и с 4/4 отвъд дъгата. Кендрик Нън го последва с 21, Матиас Лесор се разписа със 17 и 6 борби. Джериан Грант остави на сметката си 11 точки, 6 овладени под двата ринга топки и 5 асистенции.

Джанан Муса отговори за Реал с 15 точки. Факундо Кампацо навъртя 12, Серхио Родригес финишира с 11.

Слукас бе избран и за MVP на Финалната четворка. За родения в Солун играч това е четвърти трофей в най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент, като преди това го спечели на два пъти с Олимпиакос и веднъж с Фенербахче.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръмотевици и дъжд през новата седмица
Гръмотевици и дъжд през новата седмица
Мартин Божилов: Не очаквахме такава тежка загуба
Мартин Божилов: Не очаквахме такава тежка загуба